Udarne vijesti

Igra živaca: Evropa odbija plaćati plin u rubljama, Putin ne želi eure

Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje odbile su ruski zahtjev da se od prvog aprila plin plaća u rubljama. Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju izjavio kako će zahtijevati da se plin plaća u rubljama inače će prekinuti ugovore o snadbijevanju.

Govoreći tokom press konferencije, njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da još uvijek nije vidio potpisani dekret Vladimira Putina koji naređuje plaćanje u rubljama, dodajući da je Njemačka spremna za sve scenarije uključujući i totalni prekid ruske opskrbe plinom.
Istakao je kako bi takav potez predstavljao neprihvatljivo kršenje ugovora i pokušaj ucjenjivanja.

Francuski ministar finansija, Bruno Le Maire je rekao da i Francuska odbija ruski zahtjev.

Njemački kancelar Olaf Scholz je tokom press konferencije koju je održao sa austrijskim kancelarom Karl Nehammerom bio kategoričan da će Njemačka plin plaćati u eurima.

Pogledali smo ugovore o dostavi plina i drugih proizvoda. Države su se složile da će plaćanje biti u eurima, ponekad u dolarima ali uglavnom u eurima. U razgovoru sa ruskim predsjednikom bio sam jasan da će ostati tako”, izjavio je Scholz.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …