Udarne vijesti

Zašto Abramovič glumi mirotvorca nakon ruske invazije na Ukrajinu?

Na fotografijama objavljenim s jučerašnjih rusko-ukrajinskih pregovora u Istanbulu isticalo se jedno lice koje se smiješilo dok su pregovori bili u toku.

Sankcionirani milijarder Roman Abramovič (Abramovich) nije službeno dio ruske delegacije, ali je očito igrao veliku ulogu iza kulisa, leteći između Moskve, Kijeva i Istanbula otkako je Rusija napala Ukrajinu, piše The Guardian.

  • Pitanja o tome kakvu je ulogu Abramovič imao i zašto, pokrenuta su u ponedjeljak, kada su “Wall Street Journal” i nizozemsko udruženje istraživačkih novinara koje se specijaliziralo za fact checking Bellingcat utvrdili da su Abramovič i ukrajinski pregovarač među tri osobe koje su dobile simptome povezane s kemijskim trovanjem, tokom jednog kruga pregovora u Kijevu početkom marta.

Priča o trovanju nije bila vjerodostojna
Izvor je za “The Guardian” potvrdio da je Abramoviču pozlilo nakon sastanka i da je izgubio vid na nekoliko sati. On se ubrzo oporavio i bio je u mogućnosti da učestvuje u posljednjoj obavljenoj rundi pregovora.

Vijest o navodnom trovanju dočekana je s raširenim skepticizmom, a ovaj put su se Sjedinjene Američke Države i Rusija složili: priča o trovanju im nije bila vjerodostojna – navodi Guardian, te podsjeća na izjavu američkog zvaničnika.

  • Obavještajne službe snažno sugeriraju da je to bilo nešto drugo a ne trovanje – rekao je američki zvaničnik Reutersu.

Dmitrij Peskov (Dmitry), glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u utorak je potvrdio da nije otrovan.

  • Ovo je dio informacijske panike, dio informacijske sabotaže, informacijskog rata. Ovi izvještaji nisu istiniti… potrebno je snažno filtrirati protok informacija – rekao je Peskov.

Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Zelenskog (Volodimir Zelensky) je rekao da samo prate službene informacije.

Kristo Grozev (Christo )iz Bellingcata rekao je da ostaje pri tvrdnjama.

  • Ne znamo ko je to učinio, ali nešto se dogodilo. Pokušavamo pronaći ravnotežu između zaštite privatnosti i sigurnosti pojedinaca i ispravnog informiranja javnosti- rekao je i dodao da će uskoro moći objaviti više informacija o trenutnom incidentu.

Je li kupio Čelzi na Putinov zahtjev?
Osim tvrdnji o trovanju, mnoge je iznenadila i pojava ovog ruskog oligarha u centru mirovnih pregovora.

Abramovič se posljednjih godina pozicionirao kao neko ko se povukao iz velikih poslova i nije imao političkih ambicija. Bio je poznat po finansiranju kulturnih projekata i općenito po luksuznom životu.

Iako se ponekad mogao primijetiti u moskovskim umjetničkim galerijama, pozorištima ili restoranima, bivši vlasnik fudbalskog kluba Čelzi mrzi publicitet i ne daje intervjue, navodi Guardian.

Informacije o Abramovičevom bogatstvu i načinu života obično su dolazile iz sudskih sporova, naročito iz epske bitke na londonskom sudu 2012. s njegovim bivšim dobrotvorom Borisom Berezovskim, koji je tvrdio da ga je Abramovič prevario za nekoliko milijardi dolara prisilivši ga da proda svoj udio u naftnoj tvrtki Sibneft po sniženoj cijeni. Sudija je presudio u korist Abramoviča.

Nedavno je Abramovič pokrenuo tužbu za klevetu u Londonu protiv novinarke Ketrin Belton (Catherine), nakon što je osporio nekoliko tvrdnji u Beltonovoj knjizi “Putinovi ljudi”, uključujući tu da je kupio Čelzi na Putinov zahtjev. Abramovič se kasnije nagodio s Belton.

U tom su sudskom slučaju njegovi advokati tvrdili da je Abramovič neko ko je udaljen od Putina, što je dovedeno u pitanje njegovim iznenadnim pojavljivanjem u svojstvu savjetnika.

Neutralni posrednik ili Putinov čovjek od povjerenja?
Izvor u ukrajinskom izaslanstvu rekao je za Ukrajinsku Pravdu da se Abramovič pozicionirao kao neutralni posrednik. Aleksander Rodnjanski, ekonomski savjetnik Zelenskog, rekao je za Guardian da je Abramoviča kao posrednika doveo njegov otac, ukrajinski filmski producent koji dobro poznaje milijardera.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Velika kompanija zainteresovana za ulaganje u energetsku infrastrukturu

Potpredsjednik Vlade Ibrahimović sastao se danas sa potpredsjednikom korporacije za investicije i razvojne projekate LNG …