Udarne vijesti

Samohranim majkama hitno potreban krov nad glavom. Evo kako možete pomoći (FOTO)

Porodica Nebrigić kojoj je, prije nešto više do sedmicu, upotpunosti izgorjela stambena baraka u naselju Trudbenik, moli za pomoć Opštinu Nikšić i državne institucije, da im se što prije obezbijedi dugoročno rješenje i siguran krov nad glavom. Podršku u sanaciji barake, koja je takođe velikim dijelom oštećena u požaru, od nadležnih očekuju još dvije samohrane majke, kako bi se što prije sa djecom vratile u svoj dom.

Trošna, vlažna baraka, u blizini nikšićke Željezare, šesnaest godina bila je krov nad glavom Tanji Nebrigić i njenoj djeci. U požaru, koji je, iz i dalje neutvrđenih razloga, buknuo 21. marta, Nebrigići su ostali i bez tog, za njih, jedinog doma. Naviknuta da se nose sa teškim uslovima života Tanja se suočila sa još jednom nevoljom.

„Deset minuta je bilo dovoljno da se sravni sve. Zgarište je ostalo od moje barake. Ni igla. Ali eto, molim moga gospoda i hvala mu što mi se dijete spasilo. Sin je spavao u baraci, komšija ga je probudio, a ostalo šta ću”, ističe Tanja.

U požaru, velikim dijelom, oštećena je i susjedna baraka, koju su dijelile dvije samohrane majke Milica Bigović i Vasiljka Todorović.

„Živjeli smo u baraci do Tanjine. Prešao je požar, sve je uništeno. Kašike nijesmo mogle iznijet“ , kaže Bigović koja je sa dvoje djece i majkom živjela u susjednoj baraci.

„Ovo me je slomilo. Ne samo mene, nego sve nas“, zabrinuto ističe samohrana majka dvoje djece Vasiljka Todorović

Tri samohrane majke trenutno su sa djecom u privremenom privatnom smještaju, koji im plaća opština Nikšić.

Tanja kaže da je zahvalna svima koji su do sada pružili ruku pomoći. Uzda se da će uz podršku opštine, državnih institucija i ljudi dobre volje ponovo imati krov nad glavom i na okupu svoje četvoro djece.

„Nadam se, svakog dana se nadam. Posebno mi je potreban siguran dom, jer imam sina koji je lošeg zdaravstvenog stanja“, ističe Tanja.

Podršku očekuju i Milica i Vasiljka. Kažu da samo žele da se što prije vrate u stari dom.

„Mi nemamo ništa protiv da nam se baraka popravi, da nam se dovede struja. I neka mi ostanemo, samo da nam se pomogne da se ta šteta sanira“, kaže Bigović.

Pored obezbjeđena privremenog smještaja Opština Nikšić, kaže rukovoditeljka odjeljenja za zdravstvenu, socijalnu i dečiju zaštitu Tatjana Bijeletić, intenzivno radi, u skladu sa mogućnostima, na dugoročnom rješavanju problema.

„U planu je da se jedna od tih porodica smjesti u opštinsku stambenu jedinicu. Međutim, potrebno je preduzeti određene korake prije smještaja porodice, odnosno prilagoditi uslove. Takođe je u planu da se izvrši sanacija krova za preostale dvije porodice. Čekamo procjenu štete, kako bi znali kolika su sredstva potrebna za sanaciju krova“, ističe Bijeletić.

Iz lokalne uprave pozivaju Centar za socijalni rad i resorno ministarstvo da se intenzivnije i što hitnije uključe i pruže pomoć i podršku.

Izvor: Portal RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …