Hina: Crna Gora žestoko ugrožena zbog rata u Ukrajini. Sve je stalo

CRNA GORA dugo je bila magnet superjahtama, turistima i ruskim špekulantima na tržištu nekretnina, no sada se suočava s neizvjesnom budućnošću. Nakon što se ta jadranska zemlja obvezala uvesti sankcije Rusiji po uzoru na EU, nekad pouzdani dotok novca iz Rusije doveden je u pitanje.

Nakon invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu u veljači, Crna Gora, nova članica NATO saveza i kandidatkinja za EU, našla se u neočekivanoj poziciji pošto nametanje sankcija prijeti njezinom gospodarstvu.

Bilo kakav udarac za gospodarstvo mogao bi se pokazati kobnim za zemlju sa samo 620.000 stanovnika. Otprilike četvrtina gospodarstva otpada na turistički sektor, koji je u velikoj mjeri više od desetljeća ‘hranila’ Rusija.

„Sviđaju nam se Rusi i ovisimo o njima“, rekla je Danica Kazanegra Gregović, izvršna upraviteljica turističke agencije Gulliver Montenegro u obalnom odmaralištu Budvi.

Na glavnom šetalištu u Budvi češće se čuje ruski nego crnogorski, a ondje se nalaze i lokali i škole namijenjeni ruskim iseljenicima, čija zajednica broji nekoliko tisuća ljudi.

Za Gregović i mnoge druge, invazija na Ukrajinu, nakon koje su brzo uslijedile zapadne sankcije za ruske financijske institucije i zabrana leta diljem Europe, izazvala strah od negativnih posljedica.

Trenutak nije mogao biti gori.

Za destinaciju poput Crne Gore, ovisne o turizmu i teško pogođene pandemijom, predstojeća sezona željno se iščekivala jer su je svi vidjeli kao mogućnost da se profitira od turista željnih putovanja.

„Već smo preživjeli nekoliko godina s ne baš sjajnom turističkom sezonom. Ovo će nas pogoditi više nego što bismo htjeli priznati“, rekla je Gregović.

Neizvjesna budućnost
Povrh postojećih poteškoća, novac koji je pristizao na tržište nekretnina uzduž crnogorske obale prestao je teći jer je Rusima sve teže premještati svoj novac u inozemstvo.

Godinama su bezvizni režim i blagi zakoni o ulaganju stvarali temelje za dotok ruskog novca u Crnu Goru. To je izazvalo nagli skok na tržištu nekretnina, koji je nekad netaknuti krajolik crnogorske obale pretvorio u gomilu stambenih zgrada i stanova.

Crna Gora je bila omiljeno odredište Rusa radi kupovine nekretnina ili skrivanja vlastite imovine od zakona, dodao je Milovac.

Rusi također čine većinu korisnika crnogorske politike ekonomskog državljanstva, koja pojedince, koji su u zemlju uložili 450.00 eura, nagrađuje putovnicom.

Nešto više od 65 posto takozvanih „zlatnih putovnica“ u posljednjih je 14 mjeseci dodijeljeno ruskim državljanima.

No, nakon invazije i popratnih sankcija, dvije različite agencije za nekretnine u Budvi su objavile da je kupovina nepokretne imovine u gradu stala.

„Sve je stalo. Gradnja je ili prestala ili ljudi rade s velikim poteškoćama“, rekao je Jovan, 44-godišnji vlasnik lokala u Budvi.

Hina

Provjerite slična mjesta

Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše. “Vezano za …