Udarne vijesti

Delegacije Ukrajine i Rusije stigle u Tursku, Kijev jasan o čemu neće pregovarati

Ukrajinski i ruski pregovarači sastaju se u Turskoj radi razgovora licem u lice prvi put u dvije sedmice, a Kijev traži prekid vatre bez odustajanja od teritorije ili suvereniteta.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je o razgovorima u Istanbulu: “Mi ne trgujemo ljudima, zemljom ili suverenitetom.”

“Minimalni program će biti humanitarna pitanja, a maksimalni program je postizanje sporazuma o prekidu vatre”, rekao je on na nacionalnoj televiziji.

Ali savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadym Denysenko rekao je da sumnja da će biti ikakvog pomaka, prenio je Klix.

Visoki zvaničnik američkog State Departmenta izrazio je sličnu sumnju, rekavši da ruski predsednik Vladimir Putin nije izgleda spreman da napravi kompromise kako bi okončao rat.

U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da dosadašnji razgovori nisu dali nikakav suštinski napredak, ali da je važno da su nastavljeni lično. Odbio je dati više informacija.

Ovo su prvi razgovori licem u lice u više od dvije sedmice. Ruska delegacija sletjela je sinoć, a ukrajinska delegacija nešto kasnije, nakon što su, kako su rekli, imali logistička kašnjenja.

Turski lider, Recep Tayyip Erdogan, održao je telefonski razgovor dan ranije sa svojim ruskim kolegom. On je pokušavao da pozicionira svoju zemlju kao ključnog posrednika i u pozivu je pozvao Kremlj da se dogovori o prekidu vatre.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …