Udarne vijesti

Crna Gora će zapošljavati izbjeglice iz Ukrajine?

U cilju obezbjeđivanja pune implementacije Odluke o privremenoj zaštiti lica iz Ukrajine, Ministarstvo unutrašnjih poslova iniciralo je sastanak sa predstavnicima Uprave prihoda i carina i Zavoda za zapošljavanje.
Sastanak je bio prilika da se razmotri mogućnost pristupa tržištu rada licima iz Ukrajine, kojima je u Crnoj Gori odobrena privremena zaštita, budući da je pravo na rad jedno od prava koje je definisano Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, te je obuhvaćeno i ovom Odlukom. Predstavnici Uprave prihoda i carina i Zavoda za zapošljavanje iskazali su spremnost za saradnju sa MUP-om kada je u pitanju omogućavanje pristupa pravu na rad licima iz Ukrajine.
U tom smilu, MUP će nadležnim organima dostaviti obrazac isprave, koju izdaje licima iz Ukrajine sa odobrenom privremenom zaštitom, radi upoznavanja i pripreme sistema, u cilju pravovremene i adekvatne primjene instituta privremene zaštite. Podsjećamo, ova isprava licima iz Ukrajine omogućava i korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu.
Sastanku su prisustvovali i predstavnici UNHCR-a i Crvenog krsta Crne Gore.
Napominjemo da od početka dešavanja u Ukrajini, Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi se u potpunosti implementirali propisi iz oblasti privremene zaštite, posebno u dijelu pristupa pravima koja pripadaju licima sa odobrenom privremenom zaštitom, kako bi na human i dostojan način odgovorili novonastalim društvenim i bezbjednosnim izazovima.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …