Budva: Rus kupio plac od Đukanovićeve firme

Ruski državljanin Dmitrij Iudin kupio je od podgoričke kompanije “HoldCo east” zemljišni kompleks od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, koji je do prije pola godine bio u vlasništvu firme predsjednika države Mila Đukanovića “Global Montenegro”.

To je “Vijestima” potvrđeno, a u listu nepokretnosti se navodi da se Iudin uknjižio se 21. marta na ovu atraktivnu nekretninu.

Iudin je vlasnik budvanske kompanije “Nova development company”, koja je registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih objekata, a njegova firma je posjeduje i oko deset hiljada kvadrata u Kolašinu, na lokalitetu Blatina.

Krajem septembra prošle godine, partnerska kompanija Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20 hiljada kvadrata zemlje u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, a koji je prethodno, krajem 2020. na sebe preuzeo sve kreditne obaveze koje je imala kompanija šefa DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kreditne obaveze, koliko se “Global Montenegro” zadužio prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Još u novembru 2020. godine “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro”, za kupovinu 20 hiljada kvadrata.

Ta podgorička kompanija je 18. novembra 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu nekretnine upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevu zemlju.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Prodaja zemljišnog kompleksa dogodila se nakon što je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao podgoričkoj kompaniji “HoldCo east” urbanističko-tehničke uslove kojima je predviđeno da se na dva hektara može izgraditi rezidencijalni kompleks od 41 vile.

Kako se navodi u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, pozivajući se planski dokument Detaljni urbanistički plan “Potkošljun”, koji je još na snazi, na zemljišnom kompleksu može da se ukupno izgradi 29.591 kvadrata bruto građevinske površine što je polovina kvadrature Staroga grada.

Izdatim urbanističko-tehničkim uslovima omogućeno je da vile imaju od tri do čak šest etaža – suteren, prizemlje, jedan sprat, i suteren, prizemlje i četiri sprata. Površina pod objektom ne smije da bude manja od 80 kvadrata, a omogućena je fazna gradnja.

Svih prethodnih godina Đukanović i Rajković nijesu tražili da im se izdaju urbanističko-tehnički uslovi, odnosno nijesu imali namjeru da grade na placu koji je davne 2008. urbanizovala tadašnja opštinska vlast iz redova DPS- SDP, koja je donijela kontroverzni DUP “Podkošljun”, ispunjavajući želje vlasnika zemlje.

Da je DUP “Potkošljun” napravio urbanistički haos, te da je njegovim izmjenama i dopunama nekadašnja DPS uprava grada namjeravala potpuno da betonizira područje ispod brda Košljun, saglasili su se nakadašnji ministri održivog razvoja Branimir Gvozdenović i Pavle Radulović, koji je svaki u svome mandatu odbio da da saglasnost. Naime, odmah nakon što je 2017 stupio na funkciju, ministar Radulović je odbio da izda saglasnost Opštini Budva na izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana “Potkošljun”.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše. “Vezano za …