Udarne vijesti

Rusija i Ukrajina će pregovarati u Beogradu

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas kako je Rusija spremna da razmotri opciju pregovora s Ukrajinom i u drugim evropskim gradovima uključujući i glavni grad Srbije – Beograd.

Tokom današnjeg razgovora s medijima iz Srbije, Lavrov je govorio o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, ali i o mogućnosti dogovora između ukrajinske i ruske delegacije tokom pregovora.

Između ostalog, naglasio je kako nema ništa protiv da se pregovori, nakon tri runde razgovora u Bjelorusiji i pregovora u Turskoj, nastave na drugim lokacijama u Evropi.

“Mjesto za pregovore treba da bude prihvatljivo za obje delegacije. Održali smo tri runde razgovora licem u lice u Bjelorusiji, a zatim je uslijedila pauza iz tehničkih razloga. Bilo je teško direktno se sastajati. Sada je postignut dogovor o sastanku u Istanbulu. Ovaj grad odražava geografsku tačku u pogledu koje su se poklopile želje i mogućnosti obje strane u pregovorima”, rekao je Lavrov.

Na pitanje da li bi Ukrajina i Rusija u budućnosti mogli održati razgovore i u Srbiji, Lavrov je pojasnio kako bi podržao tu opciku.

“Mi ćemo naravno biti spremni da razmotrimo i druge lokacije za održavanje pregovora. To uključuje i Beograd”, ističe šef ruske diplomatije.

Tokom razgovora s novinarima iz Srbije, Lavrov je komentirao i ulogu Evropske unije u rješavanju ukrajinske krize.

“Vjerujem da je Evropska unija pokazala svoju potpunu nesposobnost da služi kao garant rješavanja sukoba, baš kao što je to bio slučaj u februaru 2014. godine kada su garantovali rješenje u Ukrajini”, rekao je Lavrov.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …