Udarne vijesti

ANALIZA IZBORA: Politički rebus u Beranama i Ulcinju

Nijedna politička grupacija u Beranama i Ulcinju nije osvojila apsolutnu većinu pa će o formiranju lokalnih vlasti odlučivati postizborni savezi.

Prema preliminarnim podacima, na 100 odsto prebrojanih glasova u Beranama najviše glasova je osvojila koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista i u novom sazivu imaće devet odbornika, slijedi lista SNP-a sa sedam odbornika, dok će liste ,,Za budućnost Berana“ okupljene oko DF-a i Demokrate imati po šest mandata. Lista ,,Berane sad“ odlazećih ministara Spajića i Milatovića osvojila je četiri odbornička mjesta, Prava Crna Gora dva, a Ujedinjena Crna Gora jedan mandat.

U Ulcinju je najviše glasova osvojila koalicija ,,Za novi početak“ koju predvodi Ura, a čine je još i SDP, SD, Albanska alternativa i Fatmir Đeka, koja je osvojila 14 mandata, lista oko DPS-a osvojila je šest mandata, Demokratska unija Albanaca takođe šest i Forca pet mandata. U ulcinjski parlament ući će i Demokrate sa dva mandata.

Pregovori u Beranama će, sada je već jasno, biti komplikovani jer su i DF i Prava Crna Gora najavili da neće sa najjačom listom na pozicionom polu – Socijalističkom narodnom partijom, ukoliko bude dio manjinske vlade pa će morati tražiti savez sa Krivokapićem i Bečićem.

Kada je u pitanju Ulcinj, vrlo je realno da se predsjednik Ure i mandatar Dritan Abazović neobjašnjivo prerano radovao pobjedi jer DPS može sa Demokratskom unijom Albanaca i Forcom napraviti vlast, što je i nagovijestio potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković.

U procentima, na osnovu 100 posto obrađenih glasova u Beranama, kako su saopštile Demokrate, koalicija oko DPS-a je osvojila 25,56 odsto, SNP 18,98, DF 17,25, Demokrate 16,53, ,,Berane sad“ 10,75, Prava Crna Gora 5,94, Ujedinjena Crna Gora 4,62 i „Berane ima altenativu“ 0,80 odsto glasova.

Izlaznost na jučerašnjim lokalnim izborima u Beranama je bila oko 62 procenta, što predstavlja pad od više od deset odsto u odnosu na lokalne izbore iz 2018. godine kada je glasalo 73,7 odsto upisanih birača.

Pad u odnosu na rezultate posljednjih lokalnih izbora doživjela je koalicija okupljena oko DPS-a, koja je do sada u beranskom parlamentu imala 17 odbornika, a na jučerašnjim izborima je osvojila osam mandata manje. Mada, za detaljniju analizu potrebno je ,,upariti“ i rezultate parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, kada je DPS poražen na državnom nivou.

Ipak, prosrpske stranke su poboljšale izborni rezultat. Stranke i ličnosti koje su činile koaliciju „Zdravo Berane“ na izborima 2018. godine i tada osvojili 14 mandata, popravili su rezultat u samostalnim nastupima i juče ukupno osvojili dva mandata više, odnosno 16 odborničkih mjesta. Rezultat su popravile i Demokrate, sa četiri iz 2018. godine na šest odborničkih mjesta.

DPS NAJJAČA U BERANAMA I ULCINJU
Funkcioner DPS-a Predrag Bošković je, na konferenciji za medije nakon obrade podataka na biralištima, kazao da je njihova lista, koju predvodi Lidija Kljajić, ubjedljivi pobjednik izbora u Beranama, istakavši da su osvojili oko 1.000 glasova više od druge po snazi liste.

– Koliko je ubjedljiva pobjeda, svjedoči sve što se dešavalo u Beranama, kada su na najbrutalniji način trošeni državni resursi i kada su naši aktivisti privođeni samo zato što su aktivisti DPS-a – kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, nijedna pojedinačna lista neće moći sama da sastavi vlast u ovoj crnogorskoj sjevernoj opštini.

– Svi oni koji su na strani antifašističkog, evropskog, multikonfesionalnog Berana su dobrodošli, jer ono što smo imali prethodnih godina je unižavanje svega onoga što su istinske vrijednosti Crne Gore. Otvoreni smo za saradnju sa svima – poručio je Bošković.

Nosilac liste SNP-a Tihomir Bogavac kazao je da je zadovoljan rezultatima koje je ta stranka osvojila na lokalnim izborima.

– DPS, Bošnjačka i stranke okupljene oko te koalicije imaju ogroman pad. SNP je sama izašla na izbore, uz sve probleme koji su nas pratili i prljavu kampanju protiv nas – naveo je Bogavac na konferenciji za medije i istakao da bi SNP možda ostvarila i bolji rezultat da su uspjeli da obiđu svakog glasača i simpatizera.

Dodao je da se ,,prljavo igralo“ protiv njih, ali da je SNP pokazala da ima najčvršće članstvo u Beranama.

USLOV ZA SNP
Kandidatkinja za odbornicu i funkcionerka DF-a Jelena Božović saopštila je na konferenciji za medije da neće pregovarati sa SNP-om oko formiranja lokalne vlasti u Beranama ako ne odustanu od formiranja manjinske vlade.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …