94. dodjela Oskara: “CODA” najbolji film, Will Smith i Jessica Chastain najbolji glumci

Film “CODA” proglašen je za najbolji ovogodišnji film na večerašnjoj ceremoniji dodjele Oskara u Los Angelesu. Zlatnog kipića za najbolju mušku ulogu osvojio je Will Smith, a Jessica Chastain za najbolju žensku ulogu.

Apple TV+ drama, kupljena od filmskog festivala Sundance 2021. za rekordnih 25 miliona dolara, postala je prvi film streamera koji je osvojio nagradu. Riječ je o remakeu francuskog filma La Famille Belier, koji se fokusira na jedinog čujućeg člana porodice gluvih.

“Hvala Akademiji što nam je omogućila da stvaramo historiju”, rekao je producent Philippe Rousselet. Producent Patrick Wachsberger zahvalio je Akademiji što je “prepoznala film o ljubavi i porodici u ovom teškom vremenu”.
Will Smith je dobio svog prvog Oskara, osvojivši nagradu za najboljeg glumca za ulogu oca Venus i Serene Williams u Kralju Richardu.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Jane Campion za queer psihodramu Moć psa, jedinu pobjedu za film koji je prednjačio u grupi s najviše nominacija.
Jessica Chastain je proglašena za najbolju glumicu za televizijski biografski film Oči Tammy Faye, što je bila njena treća nominacija i prva pobjeda.

„U ovakvim trenucima podsećam se na Tami“, rekla je i njene „radikalne ljubavne radnje“. Svima onima koji se osećaju usamljeno rekla je: „Samo želim da znate da ste bezuslovno voljeni zbog svoje jedinstvenosti.

Film je osvojio i jedinu drugu nagradu za koju je nominovan, najbolju frizuru i šminku.
Ariana DeBose proglašena je za najbolju sporednu glumicu za svoju ulogu u remakeu Stivena Spielberga West Side Story. Postala je prva otvoreno queer žena i tek druga Latinoamerikanka koja je ikada osvojila Oskara.

Kenneth Branagh je osvojio zlatni kipić za najbolji originalni scenario za svoju poluautobiografsku dramu Belfast. “To je velika počast jednom nevjerovatnom gradu”, rekao je o nagradi, svojoj prvoj pobjedi od osam nominacija.

Vozi moj auto, koji je bio prvi japanski film nominovan za najbolji film, proglašen je za najbolji međunarodni igrani film. Encanto je pobijedio konkurenciju Flee i The Mitchells vs the Machines za najbolji animirani film. Questlove's Summer of Soul proglašen je za najbolji dokumentarac.

Ove godine su također uvedene dvije specijalne nagrade za fanove koje su glasali na Twitteru. Omiljeni film fanova bio je Netflixov zombi triler Army of the Dead, dok je najbolji trenutak svih vremena osvojila Liga pravde Zacka Snydera za scenu u kojoj The Flash Ezre Millera ulazi u snagu brzine.

Prošlogodišnji kandidat za najboljeg glumca Riz Ahmed također je postao prvi musliman i prva osoba azijskog porijekla koja je pobijedila u kratkom filmu Dugo zbogom. Britanska dvostruka dobitnica Oskara Jenny Beavan također je osvojila za svoj kostimografski rad na Cruelli.

Ceremoniju su vodile Regina Hall, Amy Schumer i Wanda Sykes.

Klix

Provjerite slična mjesta

Pravnici otkaz nakon što je prijavila direktora

Dugogodišnja službenica Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV) Gordana Šoškić tvrdi da je ostala …