Udarne vijesti

Avion italijanske policije juče satima letio iznad crnogorske obale

Avion italijanske policijske službe Gvardija di financa (Guardia di Finanza) satima je juče kružio poslijepodne duž crnogorske obale, odnosno gradova Budva, Bar i Ulcinj, pokazali su podaci specijalizovanog internet sajta za praćenje letova “www.flightradar24.com”. U pitanju je avion sa registarskom oznakom M.M.62311. Nakon višesatnog leta iznad crnogorske obale, po podacima pomenutog sajta, avion se vratio na teritoriju Italije.

Zvaničnih informacija o razlogu za ovaj let italijanske policije zasad nema, ali Portal RTCG je informisan da je u pitanju dogovorena aktivnost sa italijanskom stranom u okviru sporazuma o saradnji sa sa EU Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu, Frontex.

Avion je poletio iz Brindizija, let u blizini crnogorskih gradova trajao je oko četiri sata.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore kazali su za Portal RTCG da nemaju precizne informacije ali da ne isključuju kako nije u pitanju redovan let i da postoji mogućnost da je italijanska strana imala informacije o planiranom izvršenju nekog krivičnog djela.

Na nama dostupne brojeve Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, odgovora večeras nije bilo.

Italijanska policija nedavno je ukazala da pojačava napore kada je u pitanju suzbijanje ilegalne trgovine preko Jadrana, uključujući i korišćenje specijalizovanih vazduhoplova.

Oni su posljednjih godina nabavili veći broj aviona koji su napravljeni posebno za složene misije sprečavanja krijumčarenja narkotika ili cigareta, ističući u bezbjednosnim izvještajima da je Balkan nerijetko prostor odakle kriminalne grupe prebacuju drogu, oružje i duvan na teritoriju Italije.

Na internetu postoje i snimci aviona italijanske policije koji je danas letio u blizini crnogorskih gradova.

Portal RTCG tražio je informacije od predstavnika Vlade Crne Gore povodom ovog leta italijanskog policijskog aviona, ali još nema zvaničnog objašnjenja o čemu se radi, osim nezvaničnih navoda da je u pitanju dogovorena aktivnost sa italijanskom stranom u okviru sporazuma o saradnji sa sa EU Agencijom za evropsku graničnu stražu.

RTCG