Udarne vijesti

Stanje na ukrajinskim frontovima: Rusi najavljuju drugu fazu rata, Čečeni u centru Mariupolja

Rat u Ukrajini odnosno invazija Rusije na ovu državu traje sada već duže od mjesec. Iako je situacija na svim frontovima gotovo pa nepromijenjena, i jedna i druga strana najavile su aktivnosti koje bi u narednom periodu mogle promijeniti tok rata.

Kada je riječ o frontovima oko Kijeva, ukrajinski vojni zvaničnici su istakli kako su u posljednja 24 sata izvele uspješan kontranapad istočno od Kijeva te su naglasili kako su uspjeli potisnuti ruske snage. Sjeverozapadno od Kijeva, ukrajinska vojska je također pokrenula kontranapad, ali tu je ostvaren znatno manji napredak.

S druge strane, u samom Kijevu se i dalje bilježe aktivnosti ruskih diverzantskih grupa koje, prema riječima Ministarstva obrane Ukrajine, ne uspijevaju izvršiti svoj primarni zadatak koji se tiče ubistva predsjednika ove države Volodimira Zelenskog.

“Plaćenici ruske grupe Wagner pripremali su pokušaj atentata na Volodimira Zelenskog i Denisa Šmihala. Htjeli su ubiti lidere Ukrajine, predsjednika i premijera. To je bio cilj, ali neki od njih su bezuspješno poslani u Ukrajinu. Ukrajinska obavještajna služba prati ruske diverzante i nekoliko grupa je likvidirano”, rekao je savjetnik ministra odbrane Markijan Lubkivski.

Kada je riječ o ruskim aktivnostima oko šire regije glavnog grada Ukrajine, potvrđena je informacija kako su ruske trupe ušle u grad Slavutič. Koji se nalazi u blizini Černihiva. Mediji u Ukrajini pišu kako su Rusi nakon ulaska u grad kidnapovali gradonačelnika ovog grada Jurija Fomičeva te da su zauzeli prostorije gradske bolnice.

U kontekstu dešavanja na sjeveroistoku države nisu zabilježene veće promjene na frontovima oko Harkova i Sumija. Ruske snage i dalje bombarduju ova područja, ali za sada nisu napravili nikakve pomake prema unutrašnjosti.

Na ukrajinskom južnom frontu situacija je i dalje kritična u Mariupolju, gradu koji je već sedmicama u potpunosti okružen ruskim trupama. Ruska vojska, uključujući i jedinice iz Čečenije, ušla je grad i već nekoliko dana na ovom području traju ulične borbe.

Ono što je zanimljivo u kontekstu dešavanja u Ukrajini jeste obraćanje Ministarstva odbrane Ruske Federacije u kojem se ističe kako je prva faza tzv. “specijalne vojne operacije” u Ukrajini okončana, te da se sada ulazi u drugu fazu rata koja će imati uži fokus.

Prema riječima vojnih zvaničnika Rusije, ruska vojska će se u narednom periodu fokusirati na “oslobađanje” cjelokupnog područja regije Donbas gdje se nalaze jedinice samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, ali i pripadnici ruske vojske.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov izjavio je kako se ruska vojska na ovom dijelu teritorije bori za “osvajanje” naselja Novomihajlovka i Novobahmutovka što su naselja koja se nalaze južno i sjeverno od grada Donjecka.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …