Udarne vijesti

PREOKRET: I Kina okreće leđa Rusiji?

Kineska državna Sinopek grupa suspendovala je pregovore o velikim petrohemijskim investicijama i ulaganjima u gas u Rusiji, javio je Rojters pozivajući se na izvore.

Kako su naveli, kineska vlada je pozvala svoje kompanije da budu oprezne zbog sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Mnogi širom sveta smatraju da je ovo pokazatelj da se zvanični Peking sve više distancira od Moskve.

Upozorenje

Odluka najvećeg prerađivača nafte u Aziji da zaustavi pregovore o investiciji vrijednoj pola milijarde dolara pokazuje koliki je rizik saradnja sa Rusijom nakon uvođenja sankcija ovoj zemlji. Peking je više puta javno kritikovao uvođenje sankcija, naglašavao da će zadržati normalne ekonomske i trgovinske odnose sa najvećom zemljom svijeta i odbio je da osudi akcije u Ukrajini i nazove ih invazijom. Ipak, iza kulisa, vlada je upozorila kompanije da budu pažljive kada je riječ o investicijama u Rusiji, koja je drugi najveći snabdijevač te zemlje naftom i treći gasom – piše Rojters.

Otkako su sankcije stupile na snagu, najveće kineske energetske kompanije – Sinopek, CNPC i CNOOC – proučavaju uticaj odluka Zapada na njihove investicije u Rusiji, navodi Rojters pozivajući se na izvode iz Kine.

Kompanije će rigidno pratiti politiku Pekinga u ovoj krizi. Nema nikakvog prostora za te kompanije da imaju inicijativu u ovom trenutku – rekao je jedan od funkcionera u državnoj kompaniji, piše Rojters.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Crna Gora dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta. Iz Ulcinja…

Crna Gora je dobila deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta, riječ …