Ukrajinske izbjeglice mogu da se liječe u Crnoj Gori

Operativni tim MUP-a, formiran radi upravljanja migracijama uzrokovanim dešavanjima u Ukrajini, zahvaljuje Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje na kooperativnosti u sprovođenju Odluke o dodjeli privremene zaštite izbjeglicama iz Ukrajine.
Naime, na inicijativu MUP-a održan je sastanak sa predstavnicima svih relevantnih institucija u cilju prevazilaženja izazova sa kojima se susreću izbjeglice koje u Crnoj Gori dobiju privremenu zaštitu.
Jedan od zaključaka sastanka je bio upućivanje instrukcije javnim zdravstvenim ustanovama od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, kako bi izbjeglice sa odobrenom privremenom zaštitom mogle da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, koje im ovim institutom pripada.
Pokazatelj proaktivnosti zdravstvenih ustanova je i porođaj državljanke Ukrajine u Kliničkom centru Crne Gore i brojni drugi pregledi koje su ostvarile izbjeglice u našim zdravstvenim ustanovama.
Ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja saradnju sa državnim i lokalnim organima, kao i međunarodnim partnerima u cilju implementacije Odluke o privremenoj zaštiti. U tom cilju, održaće se i sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Uprave prihoda i carina i Zavoda za zapošljavanje radi ostvarivanja prava na rad izbjeglica iz Ukrajine.

Provjerite slična mjesta

Otvara se škola za pastire, interesovanje veliko

Kad im je dosta stresa, buke, gužve i asfalta, mnogi često kažu da će “otići …