Zbog ogromnog šverca: OLAF kontroliše kompanije u Slobodnoj zoni Luke Bar

Uprava prihoda i carina (UPC) u saradnji sa agencijom EU za borbu protiv prevara OLAF nastavlja sa kontrolom kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni Luka Bar, naveli su iz Vlade Crne Gore. To je navedeno u Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za adresiranje ključnih preporuka iz Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori 2021. za period od 10. decembra 2021. godine do 10. marta 2022. godine.

Uprava prihoda i carina, u saradnji sa EU Kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF) i sa ostalim međunarodnim organizacijama, te i u koordinaciji sa Upravom policije, nastaviće sa kontrolom kompanija koje posluju u Slonodnoj zoni Luke Bar”, piše u izvještaju Vlade.

Izvještaj sadrži i preporuke Evropske komisije o situaciji u Luci Bar.

“Glavni razlog za zabrinutost u oblasti smanjenja nezakonite trgovine duvanskim proizvodima predstavlja prisustvo of-šor kompanija sa poštanskim sandučetom u Slobodnoj zoni u Luci Bar i njihova uloga u lancima snabdijevanja duvanom. Šira kontrola kompanija koje posluju u Slobodnoj zoni i njihovih aktivnosti učinila bi borbu protiv šverca cigareta efikasnijom. Treba uložiti dodatne napore u izgradnju kapaciteta, zapošljavanje ljudskih resursa i jačanje međunarodne saradnje u tom pogledu”, preporučila je Evropska komisija.

Polovinom prošle godine, Vlada Crne Gore, odnosno kabinet potpredsjednika Vlade, u saradnji sa međunarodnom zajednicom identifikovala je 26 privrednih društava, koja se bave skladištenjem i trgovinom roba široke potrošnje, što uključuje i akciznu robu (duvan, duvanski proizvodi, kafa, alkohol, bezalkoholna pica i sl) unutar Slobodne zone Luka Bar.

Sve te firme su pomenute u Odluci o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda na teritorijiSlobodne zone Luka Bar, koju je usvojila Vlada.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Obezbijeđena većina za usvajanje predloga rebalansa budžeta

Skupština je danas završila raspravu o predlogu drugog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, sa predlogom odluke o …