Udarne vijesti

Rekordna inflacija u Britaniji, država će pomoći kešom

Britanska stopa inflacije porasla je na novi 30-godišnji maksimum od 6,2%, dodajući pritisak na ministra finansija (kancelara blagajne) Rishija Sunaka da zaštiti potrošače od pada životnog standarda.

Nekoliko sati prije nego što bi Sunak trebao da odobri 21 milijardu funti (28 milijardi dolara) domaćinstvima od porasta troškova, Kancelarija za nacionalnu statistiku objavila je podatke koji pokazuju da se povećanje cijena širi na veći dio britanske ekonomije, javio je Blumberg.

Kancelar blagajne pokušava da žonglira sa konkurentskim zahtjevima. Pod intenzivnim je političkim pritiskom svoje vlastite Konzervativne stranke, kao i laburističke opozicije da se pozabavi krizom troškova života koja rastu, a istovremeno ispuni obećanja o smanjenju poreza do 2024. i da se uhvati u koštac s rekordnom gomilom dugova nagomilanog tokom pandemija koronavirusa.

Podaci o inflaciji raspiruju spekulacije da će Banka Engleske još više povećati kamatne stope u narednim mjesecima, dodatno pooštravajući pritisak na budžete za milione domaćinstava.

Tržišta novca nastavljaju da se klade na oko 30% šanse za povećanje od BOE za pola poena u maju i klade se da će ključna stopa, koja sada iznosi 0,75%, dostići 2% do kraja ove godine.

Prinos na britansku 10-godišnju obveznicu pao je za 1 bazni poen na 1,69%, što je u porastu od dva dana.

Njegov plan je da usmjeri podršku na ona domaćinstva koja su najteže pogođena pritiskom.

Statistike finansija javnog sektora u utorak su pokazale da budžetski deficit iznosi 26 milijardi funti (34 milijarde dolara) ispod zvaničnih prognoza za prvih 11 mjeseci poreske godine, dajući Trezoru određeni prostor za djelovanje.

Izvor: BiznisCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

CG fabrike vode pred gašenjem, razlog je nevjerovatan

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori …