Kolinda Grabar Kitarović generalna sekretarka NATO-a?

Francuski list Les Echos izdvojio je šest političarki koje bi na mjestu generalnog sekretara NATO-a mogle zamijeniti Jensa Stoltenberga kojem mandat ističe u oktobru, a listu predvodi bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Norvežanin Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, sazvao je vanredni samit Alijanse 24. marta, mjesec dana nakon invazije na Ukrajinu. Dok će on napustiti svoju funkciju u oktobru, “nasljednik” mora biti imenovan krajem juna u Madridu.

Prethodno je Politico prenio kako su tokom prošlog ljeta počela nagađanja o tome ko će biti novi sekretar te je rečeno da bi imenovanje državljana neke istočnoevropske zemlje poslalo snažan signal Vladimiru Putinu, navodi Les Echos.

Kako se Atlantski savez suočava s krizom bez presedana, šire se glasine o sukcesiji na vrhu organizacije, a nakon 72 godine postojanja Politico navodi da je vrijeme da žena sjedne na čelo organizacije.

Kao favoritkinju ističu upravo bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je već bila na mjestu pomoćnice glavnog tajnika NATO-a.

List je pored Grabar-Kitarović, kao moguće kandidatkinje za poziciju istaknuo Federicu Mogherini, bivšu visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potom bivšu britansku premijerku Theresu May, nizozemsku političarku Jeanine Hennis-Plasschaert te potpredsjednicu belgijske vlade Sophie Wilmes, kao i bivšu estonsku predsjednicu Kersti Kaljulaid.

Informacije da Grabar-Kitarović važi za jednu od favoritkinja poznate su od ranije, a prošlo ljeto za Jutarnji list kazala kako nije iznenađena statusom.

“Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo šta više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno”, kazala je tada.

Klix

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …