Udarne vijesti

Bračni par iz Berana vrijeđao djecu na rasnoj osnovi

Identifikovane su osobe koje su vrijeđale djecu na rasnoj osnovi, zbog njihovog afričkog porijekla, u subotu u Delta sitiju u Podgorici, saznaje Pobjeda.

Radi se o bračnom paru iz Berana i informacije su proslijeđene na postupanje službenicima Centra bezbjednosti Berane koji treba da ih pronađu i prikupe obavještenja.

Policija je iz Delte pregledala snimke sa sedam lokacija, odnosno iz butika i ugistiteljskih objekata u koje je, tokom boravka u tržnom centru ,,Delta siti“, ulazio i posjetio bračni koji se dovodi u vezu sa rasnim uznemiravanjem djece, rekao je mr Aleksandar Saša Zeković, aktivista za ljudska prava i generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava.

Pribavljeni su i snimci koji nesporno potvrđuju njihov kontakt, komunikaciju sa njima. Porodici je upravo potvrđeno iz Centra bezbjednosti Podgorica da su oni uspješno identifikovani – kazao je Zeković.

Povodom ovog slučaja, institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda je formirala predmet, što je Pobjeda prekjuče objavila.

Tužilaštvo da postupi odgovorno
Tetka djece koja su vrijeđana po rasnoj osnovi, a koja je sa njima bila u trenutku kad se desio taj gnusni čin, podnijela je prijavu policiji, nakon čega su službenici te ustanove izuzeli video nadzor iz tržnog centra.

U ponedjeljak su je pozvali u prostorije Centra bezbjednosti da im pomogne tako što će da prepozna bračni par koji je, kako kažu iz policije, nepravedno postupio prema maloljetnim licima jer su ih bez ikakvog razloga vrijeđali i ismijavali.

Zeković je ranije Pobjedi rekao da su prema dostupnim informacijama, policijski službenici odmah po prijemu prijave rasističkog uznemiravanja u tržnom centru „Delta siti“ kontaktirali državnog tužioca, „koji se navodno izjasnio da u radnjama bračnog para, koji je vrijeđao djecu zbog njihovog rasnog identiteta, nema elemenata krivičnog djela, te da događaj treba prekršajno procesuirati“.

To nije adekvatna institucionalna reakcija na rasističko uznemiravanje. Zato pozivamo na pojačanu pažnju i odgovornost – kazao je ranije Zeković.

Mržnja

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …