Zbog poskupljenja građevinskog materijala: Zidaju do ploče, krovovi čekaju

Prije godinu dana blok je koštao 21 cent, pa od 25 do 30, a sada je 46 centi. Željezo je skoro 150 posto poskupjelo. Armaturne mreže su bile 40, a sada su oko 100 eura, cement je koštao 3,80, sad je šest eura, kaže majstor Predrag Medojević.

Lančano poskupljenje nije zaobišlo ni građevnski sektor, a kako je su cijene građevinskog materijala naglo skočile uz hronični nedostatak stručne radne snage sve manje se grade kuće po Zeti. Ima naselja u kojima su ljudi počeli gradnju, ali da li će uspjeti da je završe zavisiće od budućeg stanja na stovarištima građevinskog materijala. Tako Dejan Markuš u Berislavcima gradi kuću od 130 kvadrata i zasad je planira do ploče, a kada se preračuna vidjeće može li graditi krov.

Nijesmo unaprijed računali koliko će nam čega trebati i koliko će nas koštati. Sve pišemo pa ćemo na kraju da podvučemo crtu. Izvjesno da do ploče imamo, a od nje ka dalje vidjećemo. Sve zavisi od situacije. Sve je poskupilo za 60 odsto. Paleta cementa je bila 160 eura, sada je 230 eura. Na vrijeme smo uzeli sve pa sad rabotamo po malo. Cijene će da rastu svaki dan. Nisamo uzimao radnike, sve sami radimo. Dnevnice su im od 35 do 40 eura. Nijesmo na ulici, tako da imamo kad, polako – kaže Markuš.

Aleksa Leko Šanović sa sinom radi kuću u Gostilju. On ističe da mnogo novca treba, jer je sve poskupilo.

Sve što zarade sinovi ovdje se uloži. Skočile su cijene od 30 do 40 odsto. Kad sam ja radio kuću 70-ih godina, sa ove distance, to je bilo bukvalni dzabe. Napravio sam je za godinu dana, radio sam u Indiji. Tada je to bila najljepša kuća u Zeti. Ne znam koliko će nas koštati na kraju sve ovo. Znam da sve što zarade u gradilište ulože. Da smo znali da će ovoliko da skoči materijal sumnjam da bi i počeli da gradimo. Ali pošto smo počeli nema stajanja – kaže Šanović.

Predrag Medojević je majstor na kući u Berislavcima. I pored popusta koji ima po radnjama kaže da je sve skupo.

Prije godinu dana blok je koštao 21 cent, pa od 25 do 30, a sada je 46 centi. Željezo je skoro 150 posto poskupilo. Armaturne mreže su bile 40 eura, a sada su oko 100 eura. To je katastrofa. Cement je koštao 3,80 eura, sad je šest eura. Pritom imam neki popust, ali opet je skupo. Počeli smo da radimo, uzeo sam blokove i željezo i izgubio 300 eura. Da sam ga uzeo ranije bolje bi bilo. Ovo radim za sestru. Za naš standard ovo je katastrofa. Recimo jedna mreža je 100 eura, a treba ti deset to je već 1.000 eura. Vjerujte da je sada glupo na ove cijene raditi, jer niko ne zna šta će biti za pola godine, godinu. Bacati pare bez ko je bez krova nad glavom je neshvatljivo. Ko živi od plate ne može da gradi, to je sasvim jasno– kaže Medojević.

On kaže da kao majstor kuburi sa radnicima.

– Majstora nema. Svi koji valjaju su otišli. Sada, bez ljutnje imamo samo priučene. Dnevnica dobrom majstoru je od 50 do 70 eura, a fizički radnik neće da radi ispod 35 eura. Pođem na Pogrebno da tražim radnike i ako je čitavi dan ispod 35 eura neće nijedan, a ja kao majstor radim za 30 ili 40 eura – navodi Medojević.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kako je falsifikovan Prostorno urbanistički plan za bogate vlasnike malih elektrana

FalsifIkovanje Prostorno urbanističkog plana Andrijevice za potrebe izgradnje malih hidroelktarna na teritoriji te opštine izvršeno …