SKANDAL U DELTI-Bračni par djeci: Crnčuge jedne, biće pravi majmuni kad porastu

Policijski inspektori rade na identifikaciji starijeg bračnog para koji je u subotu, ničim izazvan, u tržnom centru „Delta siti“ uznemiravao djecu koja imaju afričko porijeklo, zbog čega je protiv njih podnešena prijava.

Povodom ovog slučaja, Pobjedi je iz institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda rečeno da su samoinicijativno formirali predmet.

“Institucija zaštitnika je preliminarno upoznata sa događajem koji se desio u tržnom centru kako navodite. Ovu priliku koristimo da pozovemo sve koji mogu pružiti bilo kakvu dodatnu informaciju da nam se obrate, kako bismo sagledali sve činjenice i okolnosti predmetnog događaja”, odgovorili su Pobjedi.

Video nadzor

Tetka djece koja su vrijeđana po rasnoj osnovi, a koja je sa njima bila u trenutku kad se desio taj gnusni čin, podnijela je prijavu policiji, nakon čega su službenici te ustanove izuzeli video nadzor iz tržnog centra. Juče su je pozvali u prostorije Centra bezbijednosti da im pomogne tako što će da prepozna bračni par koji je, kako kažu iz policije, nepravedno postupio prema maloljetnim licima jer su ih bez ikakvog razloga vrijeđali i ismijavali.

Aktivista za ljudska prava i generalni sekretar Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, koji je odmah nakon incidenta pružio podršku djeci i njihovoj tetki, juče je Pobjedi rekao da su policijski inspektori zajedno sa podnosiocima pritužbe pregledali snimke i prepoznali bračni par koji je vidljiv na više različitih lokacija u tržnom centru a koji se, kritičnog dana, protivzakonito ponašao prema đeci.

“Policija tvrdi da nema nikakav program prepoznavanja lica nego da će, kao i do sada, ići na ,,čistu sreću“ vjerujući da će ih pronaći. Policija je najavila da će izuzeti i zapise video nadzora i iz butika u koje je, tokom boravka u tržnom centru, ulazio ovaj bračni par. Takođe, kroz komunikaciju sa osobljem butika, policijski službenici će pokušati saznati njihov identitet”, istakao je Zeković.

Naveo je da će policija iskoristiti još jednu komunikacionu metodu o kojoj Zeković nije želio da govori zbog uspješnosti rada na drugim slučajevima.

“Ukoliko te radnje budu neuspješne očekujemo da Uprava policije već sjutra javno objavi dostupne snimke i zatraži pomoć javnosti”, poručio je Zeković.

On je nakon incidenta Pobjedi rekao da su prema dostupnim informacijama, policijski službenici odmah po prijemu prijave rasističkog uznemiravanja u tržnom centru „Delta siti“ kontaktirali državnog tužioca, „koji se navodno izjasnio da u radnjama bračnog para, koji je vrijeđao djecu zbog njihovog rasnog identiteta, nema elemenata krivičnog djela, te da događaj treba prekršajno procesuirati“.

“To nije adekvatna institucionalna reakcija na rasističko uznemiravanje. Zato pozivamo na pojačanu pažnju i odgovornost”, kazao je ranije Zeković.

Šok i nevjerica

Na društvenim mrežama, osoba koja je podnijela prijavu opisala je kako je došlo do incidenta i navela da joj je starija žena koja je stajala ispred butika pored nje kazala da su djeca „odvratna kao majmuni“.

Ona navodi da je bila zatečena ovakvim obraćanjem.

Toliko nerealno da je i meni vilica bila po podu i nijesam odreagovala ovako kako svi kažu da bi. Podnijela sam krivičnu prijavu i nadam se da ćemo uskoro svi znati ime i prezime tog ološa jer ću istrajati u tome da se identifikuje i kazni”, napisala je ona na Tviteru.

Žena koja je prijavila gnusno i sramno ponašanje bračnog para navela je i da su joj muž i žena protiv kojih je podnijela prijavu kazali da su dječaci lijepi samo dok su mali, a da će biti ružni kad porastu.

“Okreće se put mene i kaže “crnčuge jedne, biće pravi majmuni kad porastu” – napisala je ona na društvenim mrežama.

Zeković je Pobjedi nakon događaja rekao da će građanska i demokratska javnost nastaviti da pažljivo prati postupanje policije i naročito državnih tužilaca jer rasno uznemiravanje, ukoliko se adekvatno ne reaguje, može postati intenzivnije, ozbiljnije, ali dovesti i do nasilja.

“Podnošenje prijave, neposredno u stanici policije, potvrđuje da su se građani osjetili ugroženim i da su u opasnosti”, kazao je Zeković.

On je pozvao Više državno tužilaštvo i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici da sa pojačanom odgovornošću i senzibilitetom provjere da li je posrijedi bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Ovaj događaj nije naišao na osudu nevladinih organizacija, ali ni stručne javnosti, što je porazno i sramno za crnogorsko društvo.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …