The milkmaid in farm by milking machine

HOROR BEZ KRAJA: I mlijeko poskupljuje

U Savezu stočara smatraju da bi povećanje otkupne cijene mlijeka za deset centi dovelo stočare u stanje kakve takve likvidnosti i održivosti farmi. To su predstavnici stočara i saopštili na jučerašnjem sastanku radne grupe koja je trebala da predloži rješenje u problemu mlječnog stočarstva. Sastanku su prisustvovali predstavnici Saveza stočara, otkupljivača i prerađivača i Ministarstva poljoprivrede.

Solidarno
-Predstavnici stočara su predložili da svi u lancu, koji čine farmeri, otkupljivači, trgovci, Ministarstvo poljoprivede i potrošači, podijele teret teške situacije. Smatramo da bi povećanje otkupne cijene od deset centi dovelo stočare u stanje kakve takve likvidnosti i održivosti farmi – kazao je Pobjedi predstavnik Saveza stočara CG Budimir Mugoša. On je naveo da su stočari predložili da svi ,,pomognu“ sa po dva centa – da se smanji PDV na sedam odsto za sve domaće mliječne proizvode, da se smanje trgovačke marže za dva centa, ukine porez na stočnu hranu i poveća maloprodajna cijena za pet odsto. – Svaka od ovih mjera bi omogućila povećanje otkupne cijene po dva centa – pojasnio je Mugoša. Prema njegovim riječima, predstavnici mljekara su na jučerašnjem sastanku predložili da Ministarstvo poljoprivrede subvencionira cijenu koncentrata po deset centi. – Što je od ovih mjera prihvatljivo za sve učesnike, znaćemo za nekoliko dana kada ministar Aleksandar Stijović dođe sa puta – rekao je Mugoša. Istakao je da zbog svakodnevnog poskupljenja koncentrovane i kabaste stočne hrane kao i ostalih inputa farmeri sa trenutnim otkupnim cijenama posluju sa gubitkom i da je trenutno stanje neodrživo. – Predstavnici prerađivača su ostali pri stavu sa sastanka u petak da nemaju mogućnost povećanja otkupne cijene, a da poskupljenje njihovih proizvoda, a time i otkupnih cijena mlijeka predstavlja ozbiljan rizik da će doći do pada prodaje i gubitka tržišta – saopštio je Mugoša.

Cijene
Na sastanku, održanom u petak, iz Saveza stočara su poručili da je neophodno da otkupna cijena mlijeka bude okvirno na nivou cijene koncentrovane hrane plus pripadajuće premije ili kumulativno 70 centi. Ukoliko ne dođe do dogovora, stočari su ranije najavili nekoliko mogućnosti – obustavu isporuke mlijeka, ulične proteste i zatvaranje farmi.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović je naveo da su gotovo iscrpili sve mogućnosti za dodatno subvencioniranje otkupa mlijeka, zbog čega treba tražiti kompromis između proizvođača, prerađivača i trgovaca.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Poligraf ‘ulaznica’ za ANB Crne Gore

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) namjerava da uvede poligrafsko ispitivanje kao jedan od način …