Udarne vijesti

Zašto je bitan Mariupolj i šta će se desiti ako ga Rusi osvoje

Trenutno najžešće borbe između ruske i ukrajinske vojske se vode za kontrolu Mariupolja, grada na ukrajinskoj obali Azovskog mora. Ruska vojska drži grad u potpunoj blokadi i svakodnevno ga granatira.

Vicemaršal britanskih zračnih snaga Sean Michael Bell je za Skynews uradio analizu zašto je Mariupolj tako bitan strateški grad.

Prema mišljenju Bella, postoje dva razloga tolike važnosti ovog grada. Prvi je to što se grad nalazi na obali Azovskog mora, a Rusko carstvo je kontrolisalo njegovu obalu. Putin želi da obnovi slavne dane Carstva. Grad ima i taktički značaj jer bi njegovo osvajanje olakšalo komunikaciju između Krima i Donbasa.

Ulične borbe su onemogućile Ruse da brzo zauzmu grad i ukrajinska vojska trenutno brani svaku ulicu, kuću i četvrt. Borba u Mariupolju je i dobar pokazatelj ukrajinskog otpora u čitavoj državi.

Bell objašnjava kako postoje dvije opcije u slučaju da ruska vojska osvoji grad.

U prvoj varijanti Putin bi sa pozicije moći pozvao Kijev da se preda. Druga opcija, opasnija za Putina jeste da da poveća ulog mobilizacijom dodatanih snaga iz Rusije. Ovo je opasnija opcija jer bi morao mobilisati rusku ekonomiju i pokrenuti sveobuhvatnu mobilizaciju vojnih obveznika. To bi značilo uključivanje ruskih snaga koje nije viđeno od Drugog svjetskog rata i imalo bi ozbiljne implikacije za Nato i Zapad.

Klix

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …