Udarne vijesti

Stijović: Ništa od dodatnih subvencija mljekarima, u CG duplo veće nego u EU

Crna Gora je uvozno zavisna kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima. Pokrivenost uvoza izvozom je svega 10%. Zbog situacije na međunarodnom tržištu stalno se govori o poskupljenjima namirnica. Kako sada stvari stoje na redu je i mlijeko. Domaći farmeri traže povećanje otkupne cijene mlijeka na 70 centi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iscrpilo je gotovo sve mogućnosti da dodatno subvencionira otkupnu cijenu mlijeka i zato treba tržiti kompromis između proizvođača, prerađivača i trgovaca”, kaže resorni ministar Aleksandar Stijović u emisiji Radija Crne Gore “Nedjeljom o selu i pojoprivredi”, odgovarajući na zahtjev farmera da im se otkupna cijena mlijeka poveća na sedamdeset centi ili će u protvnom organizovati proteste i zatvarati farme zbog neisplativosti.

“U vanrednim okolnostima kada rastu cijene repromaterijala u poljoprivredi, vještačkog đubriva, stočne hrane i energenata trudimo se da održimo njihov dohodak kako ne bi ugasile farme”, kaže Stijović i najavljuje za danas novi sastanak sa farmerima kome će prisustvovati i predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i finansija, kao i mljekara.

Ističe da je kriza i da svi moraju biti odgovorni da pokušaju pronaći način da održe domaću proizvodnju i, što je najvažnije, da građani imaju dovoljno mlijeka u trgovinama.

U Evropskoj uniji zahtijevaju da subvencije budu do 20% otkupne cijene, a kod nas je blizu 40%.

“Otkupna cijena je u prosjeku trideset sedam do četrdeset centi, a subvencija ministarstva je do četrnaest centi i to je trideset pet odsto i to je daleko iznad evropskih standarda”, pojašnjava Stijović.

Komentarišući aktuelnu situaciju vezanu za snabdijevanje tržišta Crne Gore, Stijović je saopštio da se namirnice kontinuirano nabavljaju i da nema mjesta panici.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …