Udarne vijesti

PKCG: Pronaći hitno način za uvoz brašna i ulja

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore poziva nadležne da se, ne čekajući odluku Srbije o deblokiranju izvoza u zemlje regiona, što prije pronađu alternativna tržišta za snabdijevanje Crne Gore uljem i brašnom, saopšteno je nakon današnje sjednice UO PKCG.

Apeluju i da se što skorije deblokira rad državnih institucija kako bi se, kako je navedeno, u izazovnom vremenu zaštitili interesi crnogorske privrede.

Naveli su i da se zbog rasta cijena goriva i materijala, privrednici koji su ranije sklopili poslove sa državom u okviru javnih nabavki, nalaze se u nezavidnom položaju i na rub bankrota.

“Imajući u vidu rast troškova materijala koji je posebno izražen od početka krize u Ukrajini, Komora inicira da se iznađu mehanizmi usklađivanja cijena iskazanih u tenderima sa promjenama na tržištu. Privrednici ističu da su cijene goriva i bitumena u posljednja dva mjeseca porasle za 70 odsto, a armature za više od 130 odsto. Upravni odbor traži da se sagleda mogućnost donošenja rješenja za ovu situaciju po uzoru na zemlje regiona, konkretno Hrvatsku, koja je, prepoznajući problem, usvojila Uredbu o kriterijumima usklađivanja cijena sa promjenama na tržištu. Trenutno je u Crnoj Gori, po Zakonu o javnim nabavkama, taj mehanizam isključen i cijene su fiksne”, naveli su iz PKCG.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …