Udarne vijesti

Osjetno pale cijene nafte na svjetskim tržištima

NA SVJETSKIM su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, drugu zaredom, i to više od 4 posto, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,2 posto, na 107,93 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,25 posto, na 104,70 dolara.

U posljednja dva tjedna cijene su pale gotovo 10 posto, izgubivši dio dobitaka od početka rata u Ukrajini. U prvom tjednu napada Rusije na tu zemlju cijena barela skočila je oko 20 posto.

U tom razdoblju, u kojemu su na tržištima vladala strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija Zapada, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je u jednom trenutku 139 dolara, a na američkom 130 dolara, što su bile njihove najviše razine od 2008. godine.

U posljednja dva vikenda cijene su osjetno pale, no na tržištima i dalje vlada nesigurnost, pa cijene znatno osciliraju. Tako su se prošloga tjedna kretale u vrlo širokom rasponu od 16 dolara. Jedan bi dan pale ispod 100 dolara, a već drugi snažno skočile iznad te razine.

Uzroci oscilacije cijena
U fokusu trgovaca bili su prošloga tjedna pregovori između Rusije i Ukrajine o primirju, uz nastavak žestokih napada ruske vojske na ukrajinske gradove.

“Čini se da predsjednik Rusije Vladimir Putin ne želi prekinuti neprijateljstva. To bi trebalo osigurati potporu cijenama energije, uz veliki prostor za nastavak snažnih oscilacija”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Index

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …