OHRABRENJE: Uvoz svinjetine neometan, piletine dovoljno, nema razloga za brigu

Više od hiljade tone govedine i jagnjetine bjelopoljski “Mesopremet” plasira na tržište. Iz te kompanije ne očekuju probleme u snabdijevanju pored toga što uvoze 60 odsto od ukupne količine mesa.

“Na mjesečnom nivou u našim pogonima proizvede se oko 1.200 tona mesa, od toga 35 odsto iz domaći izvora. Nabavka je do sada išla svojim tokom, i nadamo se da će tako ostati i ubuduće, kako bi spremno dočekali ljetnju sezonu. Rat u Ukrajini nas je donekle poremetio, jer je to zemlja koja je najveći proizvođač piletine, pšenice i ulja”, kazala je predstvnica kompanije “Mesopromet” Gabrijela Nedović.

Svinjsko meso je 100 odsto iz uvoza, čak 46 miliona godišnje se utroši za uvoz tog mesa.

“Svinjsko meso uvozimo, nemamo svoju proizvodnju”, potvrđuje Amra Štulić direktorica proizvodnje u “Mesoprometu -Franca”.

Sa piletinom je druga priča. Samo iz bjelopoljske fabrike se može proizvoditi dovoljna količina konzumnog mesa za potrebe cijele države.

“Mi imamo kapacitete oko 1.500 tona proizvodnje svježeg pilećeg mesa. Krajem prošle godine smo aktivirali dvije inkubatorske jedinice, prvi u crnoj Gori, tako da na mjesečnom nivou možemo da proizvedemo oko 145.000 komada, što je sasvim dovoljno za Crnu Goru”, ističe Štulić.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, kaže da se moraju jačati domaći proizvodni kapaciteti.

“Imamo vrlo skromne kapacitete i većinu proizvoda za ishranu uvozimo, a možemo proizvesti dosta toga možda ne količinski ali jedan dio svakako”, kaže Stijović.

Farike hrane imaju predlog za državu da subvencioniše stročnu hranu, smanji akcize na energente i omoguće povoljniji ulovi za kupovinu energenata.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ALARM: Fali 15 ljekova za najteže pacijente

Onkološki pacijenti opet su ostali bez obavezne terapije, a ovog puta su im zdravstveni radnici …