EU neće dodatno pomoći zemljama Balkana koje su uvele sankcije Rusiji

U Briselu kažu da su zahvalni zemljama Zapadnog Balkana koje su podržale EU sankcije protiv Rusije, ali ne navode da planiraju kompenzacione fondove za štetu koje bi te zemlje mogle da pretrpe zbog ovog usklađivanja sa EU mjerama.

Na pitanje makedonskih medija da li će EU na bilo koji način novim izdvajanjima pomoći zemlje regiona zbog krize u Ukrajini, a posebno one čije privrede mogu da izgube zbog priključivanja EU sankcijama, u Briselu odgovaraju da će EU nastaviti da radi zajedno sa Zapadnim Balkanom i da ga podržava.

U Evropskoj komisiji kažu da je šef diplomatije EU Žosep Borelj trenutno u poseti Sjevernoj Makedoniji i Albaniji gdje je izrazio zahvalnost zbog njihove stoprocentne usklađenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, uključujući i sankcije Rusiji.

„Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost i predočio podršku koju ćemo pružiti tim zemljama u kontekstu konflikta u Ukrajini. EU već ima značajan investicioni program za zemlje Zapadnog Balkana koji je uspostavljen prije invazije na Ukrajinu. To je novac koji EU ulaže u ovaj region, a tu je i podrška koju dajemo tokom pandemije. EU stoji uz zemlje Zapadnog Balkana i ova posjeta je dalji dokaza toga”, kažu u Komisiji, prenio je Tanjug.

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …