Branitelji grada odbili zahtjev Rusije da predaju Mariupolj


Rusi su pozvali vlasti da predaju Mariupolj koji se nalazi na jugu Ukrajine. Zadati rok za napuštanje je prošao, a Ukrajinci su odbacili uslove koji su im ponuđeni nazvavši ih “lažnim izborom”.

U ovom opkoljenom lučkom gradu, Ukrajincima je ponuđen siguran prolaz i odlazak iz Mariupolja ukoliko branioci polože oružje, međutim vlasti su smatrale da to nije opcija s obzirom na to da su Rusima i ranije mete bili civili i izbjeglice.
TRAŽE PREDAJU
Rusija zahtijeva od branioca Mariupolja da polože oružje, garantuju im “siguran prolaz”
Pretpostavlja se da je u ovom gradu ostalo još oko 300.000 stanovnika koji su zarobljeni u skloništima i svakodnevno u velikoj opasnosti. Već sedmicama oni nemaju struje i vode, a humanitarna katastrofa je ovdje odavno realnost. Prijedlog Rusa bi zarobljenim ljudima mogao donijeti olakšanje, no Kijev im s obzirom na pređašnja iskustva nije mogao vjerovati.

Plan je bio da ruske trupe otvore sigurne koridore iz Mariupolja u 7 sati po lokalnom vremenu, međutim do toga nije došlo.

Kao odgovor na ponudu, potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk rekla je da Ukrajina neće prestati braniti Mariupolj.

“Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja”, rekla je ona, citirala je Ukrajinska pravda.

Klix

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …