Turski ministar: Rusija i Ukrajina “gotovo postigle dogovor”?

Rusija i Ukrajina “gotovo su postigle dogovor” o četiri ključne tačke potencijalnog mirovnog sporazuma, rekao je turski ministar vanjskih poslova dok se širom Ukrajine nastavljaju žestoke borbe. Mevlut Cavusoglu dao je intervju za turski provladin list Hurriyet te je rekao kako su Moskva i Kijev, nakon intenzivnih diplomatskih razgovora koji su se odvijali prošlog vikenda, “sve više usklađeni”. “O važnim, ključnim temama, postoji suglasnost između dviju strana”, rekao je Cavusoglu. “Pogotovo vidimo da su postigli dogovor oko prve četiri tačke”, dodao je.

Turska, koja s Izraelom posreduje u pregovorima, rekla je da su Ukrajina i Rusija postigle značajan napredak oko toga da Kijev proglasi neutralnost i odustane od svojih nastojanja da postane članicom NATO-a. Zatim, dogovor je navodno postignut i oko “demilitariziranja” Ukrajine, ali i ukidanja ograničenja da se u Ukrajini koristi ruski jezik.

Eventualni sporazum zahtijevao bi od Rusije da objavi primirje i povuče svoje vojnike s ukrajinskog teritorija na položaje na kojima su bili kada je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju 24. februara. Vjerovatno bi kompromis uključivao i da Kijev napravi simbolične ustupke te zabrani određene skupine ili promijeni imena ulica nazvanih po ukrajinskim milicijama koji su se borili uz nacističku Njemačku protiv SSSR-a u Drugom svjetskom ratu, reklo je dvoje ljudi upoznatih s razgovorima.

Rusija bi takođe mogla ublažiti svoj zahtjev Ukrajini da ruski bude drugi službeni jezik u zemlji, u slučaju da Kijev ukine zakone koji ograničavaju njegovu upotrebu, dodali su izvori.

Jutarnji.hr

Provjerite slična mjesta

EU sprema novi paket sankcija za Rusiju nakon ilegalnih referenduma u Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predložila nove paket sankcija Rusiji uključujući daljnja …