Privrednica Maja Beriša otvara fabriku za preradu organskog voća i povrća

Unikšićkom naselju Kličevo će u maju biti otvorena fabrika velikih kapaciteta za preradu organskog voća i povrća, a proizvodi će biti plasirani kako na našem, tako i na zapadnom tržištu. Fabrika će biti na principu zelene cirkularne ekonomije, što je novina u Crnoj Gori, a to znači da neće biti otpada – sve će se reciklirati.

Vlasnica fabrike Radica Maja Beriša investira novac koji je stekla dugogodišnjim radom u Velikoj Britaniji, a želi na ovaj način i da pomogne rodnom Nikšiću. Svoj posao u Kentu je prepustila svom životnom i poslovnom partneru, a u zavičaju je očekuju nova iskustva i podvizi.

Partnerovanje
Kako je Beriša kazala Pobjedi, planiraju da prerađuju sve od organskog voća i povrća u sokove, džemove, dodatke jelima, kao i kašice za bebe.

Takođe ćemo sušiti jedan dio za čajeve i razne suve voćne grickalice, a asortiman proizvoda ćemo prilagoditi zapadnom tržištu i proširivati sa mogućnostima – kazala je Beriša, koja poziva sve uzgajivače organskih kultura biljnog porijekla širom Crne Gore da im se što prije jave zbog uspostavljanja poslovnih odnosa i partnerovanja u procesu prerade.

Kako navodi, mašine koje će prerađivati voće i povrće su kapaciteta oko 150 litara na sat i nadaju se da će imati tržište za tu količinu proizvoda.

U početku će to biti znatno manje – što je i očekivano, a proizvodnja će rasti sa porastom potražnje – poručuje Beriša.

Ona dodaje da će proizvode plasirati na domaćem tržištu, ali i vani.

Kvalitet i asortiman će biti prilagođen zapadnom tržištu, za šta ću se lično pobrinuti jer su mi odlično poznati njihovi standardi što se tiče kvaliteta i ukusa. Naše tržište će nam biti prioritet, naročito turistički djelovi, jer strani turisti koji vode računa o zelenoj ekonomiji, a kojih je sve više, upravo na tome insistiraju i najviše posjećuju zemlje koje takvu politiku implementiraju – kazala je Beriša.

Takođe, kako je naglasila, otvoreni su za saradnju sa svim drugim zainteresovanim tržištima na istoku i za tu priliku već je predala zahtjev za zakup štanda na „EXPO Dubai“ u decembru ove godine gdje će se održati prezentacija organskih proizvoda i povezivanje sa potencijalnim kupcima.

Fabrika će raditi na principu zelene, cirkularne ekonomije, tj. sav otpad će se reciklirati.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Unija slobodnih sindikata pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu Crne Gore da, ne čekajući novo …