Udarne vijesti

Privrednica Maja Beriša otvara fabriku za preradu organskog voća i povrća

Unikšićkom naselju Kličevo će u maju biti otvorena fabrika velikih kapaciteta za preradu organskog voća i povrća, a proizvodi će biti plasirani kako na našem, tako i na zapadnom tržištu. Fabrika će biti na principu zelene cirkularne ekonomije, što je novina u Crnoj Gori, a to znači da neće biti otpada – sve će se reciklirati.

Vlasnica fabrike Radica Maja Beriša investira novac koji je stekla dugogodišnjim radom u Velikoj Britaniji, a želi na ovaj način i da pomogne rodnom Nikšiću. Svoj posao u Kentu je prepustila svom životnom i poslovnom partneru, a u zavičaju je očekuju nova iskustva i podvizi.

Partnerovanje
Kako je Beriša kazala Pobjedi, planiraju da prerađuju sve od organskog voća i povrća u sokove, džemove, dodatke jelima, kao i kašice za bebe.

Takođe ćemo sušiti jedan dio za čajeve i razne suve voćne grickalice, a asortiman proizvoda ćemo prilagoditi zapadnom tržištu i proširivati sa mogućnostima – kazala je Beriša, koja poziva sve uzgajivače organskih kultura biljnog porijekla širom Crne Gore da im se što prije jave zbog uspostavljanja poslovnih odnosa i partnerovanja u procesu prerade.

Kako navodi, mašine koje će prerađivati voće i povrće su kapaciteta oko 150 litara na sat i nadaju se da će imati tržište za tu količinu proizvoda.

U početku će to biti znatno manje – što je i očekivano, a proizvodnja će rasti sa porastom potražnje – poručuje Beriša.

Ona dodaje da će proizvode plasirati na domaćem tržištu, ali i vani.

Kvalitet i asortiman će biti prilagođen zapadnom tržištu, za šta ću se lično pobrinuti jer su mi odlično poznati njihovi standardi što se tiče kvaliteta i ukusa. Naše tržište će nam biti prioritet, naročito turistički djelovi, jer strani turisti koji vode računa o zelenoj ekonomiji, a kojih je sve više, upravo na tome insistiraju i najviše posjećuju zemlje koje takvu politiku implementiraju – kazala je Beriša.

Takođe, kako je naglasila, otvoreni su za saradnju sa svim drugim zainteresovanim tržištima na istoku i za tu priliku već je predala zahtjev za zakup štanda na „EXPO Dubai“ u decembru ove godine gdje će se održati prezentacija organskih proizvoda i povezivanje sa potencijalnim kupcima.

Fabrika će raditi na principu zelene, cirkularne ekonomije, tj. sav otpad će se reciklirati.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta