Udarne vijesti

Crveni poskok sa Ade se prodaje na evropskim sajtovima

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nije zaštitila zmije otrovnice. Zbog toga i krijumčarenje zmija snosi najmanji rizik, a na sajtovima Evrope na prodaju se najviše nude crveni poskoci sa Ade Bojane.

Pored značajne uloge zmija u ekosistemu, njihov otrov se koristi u kozmetici i u medicini za proizvodnju ljekova, za suzbijanje tumora, regulisanje šećerne bolesti, krvnog pritiska…

Kako je Pobjedi kazao biolog dr Bogić Gligorović na terarističkim sajtovima u zemljama Evrope nude se na prodaju crveni poskoci (Vipera ammodytes) sa Ade Bojane.

Cijena jedinki u zavisnosti od uzrasta i pola je do nekoliko stotina eura. Takođe se na pojedinim sajtovima nudi prodaja otrova od poskoka iako se ne navodi zemlja porijekla. S obzirom na to da u Crnoj Gori ova vrsta nije zakonom zaštićena, rizik i posljedice za krijumčare zmija su manji u odnosu na druge zemlje regiona – kazao je Pobjedi.

Ističe da u Crnoj Gori živi 15 vrsta zmija i da su od toga tri otrovnice poskok, šarka i šargan.

Otrovne zmije u Crnoj Gori za razliku od evropskih i zemalja iz okruženja nijesu zaštićene zakonom. Zvanični dostupni podaci o krijumčarenju zmija iz Crne Gore ne postoje, ali rizik i posljedice za krijumčare zmija su manji u odnosu na druge zemlje regiona – kaže Gligorović.

Dodaje i da broj terarista koji uzgajaju zmije u Evropi raste tako da se potražnja za egzotičnim kućnim ljubimcima poput otrovnih zmija povećava.

Oglasi na sajtovima na kojima se nude poskoci sa Ade postoje više od desetak godina, a vjerovatno je nelegalni izvoz postojao i ranije – tvrdi Gligorović.

Kaže da podaci o ponudama na prodaju postoje za crvene poskoke koji naseljavaju područje delte rijeke Bojane, a da za ostale vrste ne postoje vidljive onlajn ponude.

To ne znači da se ne nude na prodaju. Crveni poskok sa Ade je varijetet ove vrste, koji je u svijetu teraristike prepoznat kao „egzotičan“ jer se javljaju jedinke u više nijansi crvene boje, što je rijetka pojava u živom svijetu. Ova pojava crvene obojenosti životinja naziva se eritrizam i predstavlja rezultat kombinacije više faktora koji se javljaju na pojedinim staništima – objašnjava biolog Gligorović.

Podaci
Ne postoje zvanični podaci da je pokrenut krivični postupak za krijumčarenje zmija kod nas.

Ubijanje, uznemiravanje i hvatanje kao i izvoz neotrovnih zmija koje su kod nas zaštićene zakonom je kažnjivo. Međutim, s obzirom na to da poskok i druge dvije otrovnice nijesu zaštićene vrste, ne postoji pravni mehanizam koji reguliše pojedinačno hvatanje ili ubijanje ovih životinja. Jedini način za sprovođenje nekog od predviđenih pravnih postupaka je direktna zapljena jedinki bez prateće dokumentacije na carini, što je tokom turističke sezone zbog velikih gužvi na graničnim prelazima veoma teško sprovesti – tvrdi Gligorović.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Za upravljanje otpadnim vodama 472 miliona eura

PODGORICA (Mediabiro)- U prostorijam hotela Cue u Podgorici danas je održan okrugli sto na temu …