Udarne vijesti
The milkmaid in farm by milking machine

Crnogorski farmeri tvrde da im se ne isplati proizvodnja

Problemi s kojima se suočavaju stočari prouzrokovali su smanjenje broja grla krupne stoke, ali i proizvodnju mlijeka. Dok farmeri tvrde da ne mogu opstati, predstavnici Ministarstva poljoprivrede kažu da su učinili sve da pomognu taj sektor. Iz Udruženja mljekara poručuju da je kada se sve sabere cijena mlijeka kod nas veća od evropskog prosjeka, te da kupovinom domaćih proizvoda možemo prevazići krizu.

Situacija u mljekarskom sektori veoma je složena, došlo je do poskupljenja svih inputa koji utiču na proces proizvodnje.

Jedna od vlasnica farme Milka Iković kaže da je farmerski posao postao neisplativ.

Peđa Jakić farmer iz Šipačna na dnevnom nivou proizvede do 1.000 litara mlijeka. U ovim uslovima kaže nemoguće je opstati.

“Cijene stočne hrane su otišle 80, nafte 40, vještačko đubrivo 300 odsto i ne vidimo izlaz bez pomoći države.

U Ministarstvu kažu da su i tokom prošle godine intervenisali nekoliko puta.

Cijene mlijeka, kaže jedan od osnivača mljekare “Lazine”, Milutin Đuranović, trenutno je iznad evropskog prosjeka. Kod nas je cijena litra mlijeka ekstra kvaliteta od 55 do 58 centi u EU 42. Rješenje problema vidi u kupovini domaćih proizvoda.

Stočne hrane će biti dovoljno, a kakve će biti cijene to je pitanje bez odgovora jer to ne zavisi od nas.

Izvršni direktor distributerske firme Ranko Perućica kaže da ukoliko cijene nastave da rastu ovim tempom država će morati još da pomogne farmerima.

Kriza je bilo i biće, ali sagovornici smatraju da se iz ove moraju izvući neke pouke.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

CG fabrike vode pred gašenjem, razlog je nevjerovatan

Predstavnici fabrika za flaširanje vode uputili su dopise ministarstvima poljoprivrede i finansija i Privrednoj komori …