Udarne vijesti

Zakomplikovali se pregovori o manjinskoj vladi, mogući vanredni izbori

Ukoliko ne bude postignut dogovor do ponedjeljka o manjinskoj vladi, realna opcija su tehnička vlada ili odmah izbori, saznaje Pobjeda.

Kao potencijalni datum izbora pominje se 5. jun jer je to termin koji predlažu DF i Demokrate a prije toga bi po tom scenariju mandatar Abazović vratio mandat predsjedniku države.

To je postao mogući rasplet tronedjeljnih pregovora o manjinskoj vladi u kojoj je utisak da su pred vikend udaljene pozicije glavnih pregovarača Ure i SNP-a sa jedne a DPS-a, SDP-a i SD-a sa druge strane.

Prema informacijama Pobjede, predstavnici opozicionih stranaka su jasno saopštili da, ukoliko Ura i SNP nastave da izigravaju dogovore – neće imati podršku u parlamentu.

Ukoliko ne bude saglasnosti oko Sporazuma koji je suštinski stvaranje političkog neformalnog saveza oko evropskih vrijednosti i puta Crne Gore u Evropsku uniju, mandatar Abazović može računati na podršku najviše 13 ili 14 poslanika, kazali su izvori Pobjede.

Kod suverenističkih stranaka postoji opravdana bojazan od dominantnog SNP-a u Vladi i da bi se mogao dogoditi ,,novi Leposavić“ odnosno ministar pravde iz Jokovićeve stranke koji bi ideološki bio antizapadno orijentisan sa proruskim djelovanjem.

Što ako proruski SNP blokira sve odluke Vlade o sankcijama Rusiji ili upućivanja vojne pomoći Ukrajini ili imamo ruske igrače u bezbjednosnom sektoru – kaže izvor Pobjede.

I u Uri ali i u opozicionim patijama, kako tvrde izvori Pobjede, su svjesni da je svaki dan opstanka Krivokapićeve vlade opasan po nacionalne interese i evroatlantski put države.

Izvori Pobjede ističu da su u četvrtak predstavnici opozicije, uključujući lidera DPS-a Mila Đukanovića, imali konsultacije i razmijenili informacije o najnovijem razvoju pregovora sa ambasadorima dvije moćne zapadnoevropske države. Kako je Pobjedi rečeno, zajednički je konstatovano da se ,,nova vlada mora formirati u što kraćem roku, ali samo beskompromisno na temeljima evroatlantskih vrijednosti i jasnog političkog otklona od imperijalne, agresorske, politike koju vodi Vladimir Putin“.

Predsjednik Milo Đukanović poručio je u četvrtak da Crnoj Gori urgentno treba nova vlada i da i dalje vjeruje da je u odnosu na manjinsku bolje rješenje politička, ali i da će sve biti poznato u naredna tri dana. Đukanović je kazao da partija na čijem je čelu neće dati blanko podršku bilo kojoj vladi ili partiji, dok god sve nedoumice ne stave na papir.

Ako ima razuma, doći ćemo do konsenzusa da napravimo političku vladu, ako nema razuma doći ćemo do toga da napravimo vladu onu kakvu možemo – rekao je Đukanović u intervjuu RTV Crne Gore.

Istakao je da se taj proces mora završiti što prije, jer je, kako je upozorio, Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa Evropskom unijom.

Pobjeda