Udarne vijesti

Ukrajinaci i Rusi u Podgorici žive u skladu: Ne ratuju narodi no politike

Daleko od strahota rata, Ukrajinci i Rusi u Podgorici žive u skladu. Primjer za to je privatna predškolska ustanova, čija direktorica je Ukrajinka, dok su djeca iz Rusije i Ukrajine. Uznemireni zbog dešavanja u svojim zemljama, saglasni su da to nije rat naroda, već politike.

Daleko od rata i nedaća, mališani iz Ukrajine i Rusije zajedno provode najljepše vrtićke dane. Vlasnica tog privatnog vrtića je Ukrajinka Irina Maslova, kaže da rat nije poremetio odnose između Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori.

“Funkcionišemo normalno kako je i bilo, prvo svi bili nervozni nijesmo mogli vjerovati šta se dešava i traje u našoj zemlji, mi ne znamo šta očekuje nas sjutra, ni Ukrajinci, ni Rusi, ni Crnogorci. Niko to ne zna”, kazala je direktorica vrtića, Ukrajinka Irina Maslova.

Ćerkica Marine Vonjin iz Rusije pohađa isti vrtić. Teško joj je kad gleda televizijske izvještaje iz Ukrajine. Rusi i Ukrajinci su, kaže, uvjek bili kao jedno.

“Baš mi je žao. To su braća naša i sestre i uvijek smo bili zajedno, i ostanemo i poslije toga nadam se”, kazala je Marina Vonjin.

Da su prijatelji tu kad je najteže potvrdila je i ova situacija kaže Ukrajinac Aleksej Maslov.

“I ukrajinci i Rusi svi hoće da pomognu, ko ima neku robu, hranu, pare nema veze Rusija, Ukrajina, svi zajedno, nema veze ko je odakle iz Rusije ili Ukrajine, to je jednako problem za sve, zato što to nije rat narod na narod to je rat politike”, kazao je Maslov.

A od rata u Ukrajini prije desetak dana pobjegla je Tatjana Piskarova, čuvena ukrajinska umjetnica. Sada u podgoričkom vrtiću djeci prenosi svu ljubav koju za nju simbolizuje Ukrajina.

“Ovo je za mene ovdje umjetinički front, ja se tako borim, danas sam tu sa ruskom, ukrajinskom i crnogorskom djecom, želim svima da podarim mir i ljubav, a sjutra ću se sigurno vratiti u Ukrajinu”, kazala je Piskarova.

I dok u Crnoj Gori čekaju vijest o kraju rata imaju samo jednu želju.

“Moja poruka je, nećemo rat hoćemo mir u svim zemljama, to je to”, kazala je Maslova.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …