U završnoj fazi projekat “Eko gumno”

Osnovna škola “Štampar Makarije” iz Podgorice finalizuje projekat “Zelena učionica na otvorenom – Eko gumno”, čiju je realizaciju omogućio Crnogorski elektrodistributivni sistem u okviru konkursa “Energija podvučeno zelenom”. Kao trećeplasiranom projektu na pomenutom konkursu, školi “Štampar Makarije” se opredijeljenim novčanim sredstvima, dao vjetar u leđa da uredi dio školskog dvorišta koji nije bio adekvatno iskorišćen.

Zahvaljujući CEDIS-u naše Eko gumno je u završnoj fazi realizacije na radost učenika i zaposlenih u školi. Svi smo dali doprinos što idejama, što radom tako da je zadovoljstvo veće jer je ovo zajednički projekat svih nas. Problem neuređenosti školskog dvorišta ali i njegov veliki potencijal prepoznat je odavno od strane kolektiva škole kao i Savjeta roditelja i tako se rodila ideja da se pokuša dodatno urediti dvorište kroz izgradnju i opremanje učionice na otvorenom koja će se zvati Eko – gumno. Učionica je zamišljena kao prostor u obliku starog crnogorskog gumna u čijoj bi centralnom dijelu bila izlivena betonska osnova za sjedenje sa postavljenim drvenim sjedištima. U središnjem dijelu će biti postavljen betonski sto koji bi služio za demonstraciju prilikom izvodjena časova na otvorenom. Tako uredjen prostor bi moglo istovremeno da koristi do 30 učesnika za izvodjenje nastave,- kazala je Rajna Tomović Ivanović, profesorica biologije i koordinator projekta Eko-škole u Osnovnoj školi “Štampar Makarije”.

Tomović dodaje da se izgradnjom učionice na otvorenom djelimično rešava i problem nedostatka prostora u školi zbog njene prebukiranosti za održavanje vannastavnih aktivnosti i sekcija, a doprinisi se i povećanju boravka djece na otvorenom.
Osim izgradje samog gumna, Tomović dodaje da su kroz projekat planirali kupiti i posaditi nove sadnice drvenastih formi koje će dodatno oplemeniti prostor i pružiti prijatnu hladovinu prilikom izvodjenja nastave. Akcija sadnje će biti organizovana kao dio ekološke radionice kojom će se obilježiti Dan planete zemlje- 21 april.

Podsjećanja radi, Crnogorski elektrodistributivni sistem u saradnji sa Zavodom za školstvo Crne Gore koji sprovodi Međunarodni program “Eko-škole”, raspisao je 20. septembra konkurs za projekat iz oblasti zaštite životne sredine “Energija podvučeno zelenom”. U projektu su mogle učestvovati obrazovno–vaspitne ustanove koje implementiraju Međunarodni program “Eko škole”, odnosno koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava”, kao i ustanove koje su se prijavile za pilotiranje programa.

U godini kada se obilježava 30 godina od donošenja Deklaracije o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, projektom “Energija podvučeno zelenom”, CEDIS želi da pruži podršku tom opredjeljenju. Kao odgovorna kompanija, CEDIS nastoji da strategiju zaštite životne sredine, koja je jedan od najvećih izazova današnjice, uključi u proces poslovnog planiranja kako bi upravljanje uticajima na okolinu bilo sastavni dio poslovanja Kompanije.
Projekatom “Energija podvučeno zelenom” želi se uticati na svijest učenika, nastavnika i zajednice o značaju životne sredine. Kroz realizaciju projekata obrazovno-vaspitne ustanove omogućavaju učenicima da se uključe u rješavanje problema i daju doprinos poboljšanju životne sredine na nivou na kojem mogu da se vide opipljivi rezultati.
Partneri na Projektu „Energija podvučeno zelenom” su Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori (ECOM) i Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini (FEE) koji sa Zavodom za školstvo realizuju Program „Eko škole“ u Crnoj Gori.

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …