Udarne vijesti

Puni kao brodovi: Svaki drugi funkcioner krije bankovne račune

Crnogorski funkcioneri pokazuju sve manje spremnosti da im Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) kontroliše bankovne račune, a u prilog tome svjedoči i podatak da je u toku prošle godine pristup računima kod poslovnih banaka i drugih finansijskih institucija dozvolilo 50,10 odsto funkcionera.

U ASK-u navode da prema stanju iz elektronske baze podataka, obavezu dostavljanja izvještaja o prihodima i imovini ima 4.778 javnih funkcionera i 1.570 državnih službenika.

Poređenjem ranijih podataka dolazimo do činjenice da se iz godine u godinu broj funkcionera koji su spremni da dozvole kontrolu računa smanjuje. Tako ih je 2020. godine bilo 53,5 odsto. Predstavnici ASK-a su u periodu kada je tom institucijom upravljao Sreten Radonjić navodili da im je oko 80 odsto funkcionera dalo saglasnost za kontrolu bankovnih računa, međutim, 2018. godine taj procenat je zvanično bio 70 odsto, da bi 2019. godine pao na 60 odsto.

Agencija kontinuirano, na dnevnom nivou, vrši ažuriranje podataka o javnim funkcionerima i državnim službenicima prema podacima iz Službenog lista Crne Gore, obavještenjima obveznika zakona, kao i dopisima državnih organa.

Od najistaknutijih funkcionera predsjednik države Milo Đukanović nikada nije dao saglasnost za kontrolu računa, za razliku od najviših predstavnika vlasti formirane posle 30. avgusta 2020. godine.

Naime, odlazeći premijer Zdravko Krivokapić dao je dozvolu za kontrolu računa, kao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ali i bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Prema riječima Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu, ocjenjuje da to što se svaki drugi funkcioner opredijelio da krije račune pokazuje jedan neprimjeren i bahat odnos predstavnika vlasti koji koriste “rupe” u zakonu da sakriju ono što posjeduju.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Pogledajte predlog za rekonstrukciju Vlade

Građanski pokret URA objavio je predlog za rekonstrukciju 43. Vlade Crne Gore. Cijeneći politicki moment …