Lavrov najavio jaču saradnju Rusije i Kine: Kao dvije supersile moramo razmisliti kako dalje

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio je na današnjoj pres konferenciji da će odnos Rusije i Kine će ojačati kao rezultat trenutne političke situacije.

Optužio je Zapad da “očigledno podriva temelje na kojima je sazdan međunarodni sistem vrijednosti”.

Ova saradnja će postati jača. Naravno da ćemo mi, kao dvije supersile, morati da razmislimo kako da nastavimo dalje u ovom svijetu – rekao je Lavrov.

Dodao je da nije isključena mogućnost da inicijativa o uvođenju mirovnog kontingenta NATO-a u Ukrajinu podrazumijeva poljsku kontrolu nad zapadnim dijelom zemlje.

Smatram da je to demagoška inicijativa i da će članice NATO-a shvatiti da trebaju biti razumne i realne – poručio je on.

Lavrov je istakao da je Rusija bila navodno spremna da sarađuje sa Zapadom.

Od kada je predsjednik Putin došao na vlast bili smo otvoreni prema Zapadu i bili smo spremni da sarađujemo u različitim formatima, čak i u oblicima za koje je predsjednik rekao da su bliski savezničkim. Nažalost, nije uspjelo – zaključio je ruski šef diplomatije.

Avaz

Provjerite slična mjesta

Crna Gora u strahu od tužbe ruskog oligarha: Zaplijenili jahtu vrijednu 120 miliona eura, koja propada u Tivtu jer niko o njoj ne vodi računa

Da Crna Gora može biti u ozbiljnom problemu zbog zamrzavanja ruske imovine, najbolje ilustruje primjer …