The milkmaid in farm by milking machine

HOROR: Savez stočara traži drastično poskupljenje mlijeka

U Savezu stočara traže da prosječna otkupna cijena mlijeka bude 70 centi, saopšteno je na jučerašnjem sastanku sa otkupljivačima prerađivačima u organizaciji Ministarstva poljoprivrede.

Iz Saveza stočara najavljuju obustave isporuke mlijeka, ulične proteste i zatvaranje farmi ukoliko ne dođe do dogovora.

Neophodno je da otkupna cijena bude na nivou cijene koncentrovane hrane plus pripadajuće premije ili kumulativno 70 centi – kazao je Pobjedi predstavnik Saveza stočara CG Budimir Mugoša.

Prema njegovim riječima stočari smatraju da su ovo realni zahtjevi, a poskupljenje manje nego kod drugih poljoprivrednih proizvoda.

Ukoliko ne dođe do dogovora imamo nekoliko mogućnosti obustavu isporuke mlijeka, ulične proteste, zatvaranje farmi. Koji je od scenarija najrealniji bliže ćemo znati poslije sastanka u ponedjeljak – kazao je Mugoša.

Iz Udruženja stočara navode i da je pet miliona eura dodatno opredijeljenih poljoprivredi moglo biti bolje upotrijebljeno, ali niko nije konsultovao stočare.

Stopu PDV-a trebalo je smanjiti sa 21 na sedam odsto na sve poljoprivredne proizvode kao i da Ministarstvo ograniči maloprodajne marže na 17 odsto – rekao je Mugoša i dodao da bi na taj način teret krize bio ravnomjernije raspoređen.

On je naveo da su mljekare zauzele tvrd stav da ne mogu podići otkupnu cijenu ni za cent dok su proizvođači istakli da po aktuelnim cijenama svakog dana idu u minus.

Predstavnici Ministarstva su istakli da su oni iscrpili skoro sve mogućnosti, ali su ostavili nadu da se još može nešto uraditi, pa su predložili formiranje sedmočlane radne grupe u kojoj će biti predstavnici mljekara, stočara, Ministarstva poljoprivrede i uprave za bezbjednost hrane.

U Savezu stočara očekuju i predstavnike ministarstava finansija i ekonomskog razvoja. Ta radna grupa će u ponedjeljak pokušati da približi stavove i predloži rješenje.

Na jučerašnjem sastanku na Biotehničkom fakultetu prisustvovali su direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević sa saradnicima, direktori najvećih mljekara i sirara i najveći proizvođača mlijeka iz Nikšića, Danilovgrada, Podgorice i sa sjevera Crne Gore.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …