EPCG od izvoza struje za dva mjeseca zaradila 25 miliona eura

Elektroprivreda je od izvoza struje za januar i februar zaradila 25 miliona eura. Zbog loše hidrološke situacije početak redovnog remonta Termoelektrane Pljevlja odložen je za 15. april. Očekuju pozitivan ishod pregovora u sudbini TE Pljevlja, dok bi njena ekološka rekonstrukcija mogla početi do juna, to je u intervjuu “Vijestima” kazao izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Kako sadašnja dešavanje na evropskim energetskim berzama utiču na poslovanje EPCG? Koliko je vrijedio izvoz struje EPCG u prva dva mjeseca ove godine?

EPCG je izložena uticaju spoljnih faktora jer kompanija tržišno posluje a prvenstveno mislimo na kretanja cijena električne energije na berzama u Evropi. Rast cijena električne energije utiče na poslovanje EPCG i pozitivno i negativno, zavisi od toga kakav nam je Bilans električne energije, tj. da li uvozimo ili izvozimo. Kako nam predstoji dio godine kada nam nedostaje električna energija, EPCG će biti na strani uvoza. Naravno, pokušaćemo optimizacijom naše proizvodnje svesti uvoz na minimum dok će sredstva koja su akumulirana tokom prvog kvartala, kada je bio izvoz sada koristiti za nabavku nedostajućih količina električne energije kako bi svi kupci bili sigurno snabdjeveni.

Ostvareni saldo (razlika izvoz-uvoz energije) za januar i februar 2022. godine iznosio je 109 GWh čija je vrijednost 25,7 miliona eura.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …