Odbor usvojio predložene izmjene i dopune Zakona o akcizama

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet podržao je jednoglasno Predlog izmjena i dopuna zakona o akcizama, kojim bi se njihov iznos na gorivo smanjio do 40 odsto.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, saopštio je da je Vlada predložila amandman da pruži fleksibilnost ovoj, ili bilo kojoj vladi, da smanji akcize do 40 odsto, ukoliko bude potrebe.

„Vrlo bitno je da ovo bude sistemsko rješenje sljedećih 15-20 godina, da Vlada u svom arsenalu ima ovakvu opciju. Ova Vlada to nije imala“, naveo je Spajić na sjednici Odbora.

Odbor je usvojio zaključak kojim se poziva predsjedavajući parlamenta, Strahinja Bulajić, da zbog ozbiljnosti problematike drastičnog rasta cijene goriva do kraja marta sazove sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Predstavnici Demokratskog fronta (DF) i Demokrata napustili su sjednicu i nijesu učestvovali u glasanju o predloženom zaključku.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović, kazao je da će biti uzdržan ukoliko se ne usvoje zaključci koje je on predložio, a odnose se na to da se plata poslanika ograniči na 1,5 hiljada EUR i da se lideri parlamentarnih stranaka pozovu na hitno rješenje političke krize.

Prethodno su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i Socijaldemokrata (SD), Raško Konjević i Boris Mugoša, povukli svoje predloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama, uz predlog formiranja radne grupe sa predstavnicima Ministarstva, kako bi se definisao jedinstveni pristup tom rješenju. Oni su najavili i amandmansko djelovanje na taj predloženi zakonski akt.

Konjević je tražio da Odbor usvoji zaključak da predsjedavajući parlamenta Strahinja Bulajić odmah zakaže sjednicu parlamenta.

Poslanik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, je kazao da se slaže, jer ako se ne zakaže sjednica parlamenta, onda je bespredmetna rasprava.

Poslanik DF-a, Dejan Đurović, je naveo da ovaj Odbor ne odlučuje kada će Bulajić zakazati sjednicu parlmanta, niti je to nadležnost Odbora da može da utiče na njega.

Konatar je kazao da će podržati inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

„Kamo sreće da smo ovo usvojili odmah 1. marta i da smo spriječili ovaj rast cijena“, rekao je Konatar.

On je naveo da će se suština njihovog odnosa prema ovom zakonu ogledati u glasanju za ovaj zaključak, a to je da se pozove Bulajić da u najhitnijem roku zakaže sjednicu na kojoj bi se glasalo o ovom zakonu.

„Ako to ne uradimo sva naša priča nema smisla. Svako ko želi da blokira rad Skupštine ne radi u interesima građana i države“, dodao je Konatar.

Konjević smatra da bi akcize na gorivo trebalo smanjiti, a sve ostale, za sada, ostaviti po strani, odnosno eliminisati iz zakona, jer utiču na dodatno urušavanje životnog standarda građana.

„Ne mislim da je dobar potez da sada uvodimo veće akcize za neke druge proizvode, makar to bili i duvanski proizvodi, ili nove akcize, jer u ovom zakonu imate jednu stvar koja mi je čudna. Od cijele palete duvanskih proizvoda, vi izvlačite jedan mali segment koji svega učestvuje sa tri ili četiri odsto na tržištu“, rekao je Konjević.

On je dodao da postoji konsenzus u vezi sa smanjenjem akciza na gorivo i da ta tačka treba da bude hitno na sjednici Skupštine, kako bi građani mogli da osjete da država prema njima vodi računa u ovakvim okolnostima.

Đurović je rekao da će podržati svaki predlog koji je u korist očuvanja životnog standarda građana i održivosti privrede.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …