NOVCA IMA: 4.000 osoba se prijavilo za otpremnine, tri puta više od predviđenog

Zakonom o finansijskoj podršci za bivše radnike iz rudarskog i metalskog sektora nije definisan broj bivših radnika koji će moći da prime ovu vrstu finansijske podrške, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomskog razvoja, kojem je na čelu Jakov Milatović.

Iz tog vladinog resora tvrde da će novca biti za sve bivše radnike koji ispunjavaju uslove. U Ministarstvu procjenjuju da uslove propisane tim zakonskim rješenjem ispunjava do 1.300 radnika, iako se samo do sredine prošle sedmice prijavilo više od 4.000 bivših radnika, a prijave su i ove sedmice stizale poštom.

Radna grupa

Ministarstvo ekonomskog razvoja je radeći na Zakonu o finansijskoj podršci za bivše radnike iz rudarskog i metalskog sektora odradilo detaljnu analizu i sprovelo brojne aktivnosti i sastanke sa predstavnicima bivših radnika iz ovih sektora. Radna grupa je bila u stalnoj komunikaciji sa bivšim radnicima koji su predstavili svoje probleme i dostavili sve spiskove i podatke kojima su raspolagali. U skladu sa sprovedenim aktivnostima procijenjeno je da uslove propisane zakonom ispunjava do 1.300 radnika – kazali su iz Ministarstva Pobjedi.

To je Ministarstvo, predlažući sporni zakon, poslanike u parlamentu obavijestilo da je fiskalni efekat ovog propisa 12 miliona eura. Ukoliko svi prijavljeni metalci i rudari ispunjavaju uslove, fiskalni efekat biće 48 miliona eura.

Oni su dodali da taj vladin resor nije mogao uticati na broj bivših radnika koji će se prijaviti smatrajući da ispunjava uslove propisane zakonom.

Novca za isplatu neće faliti jer su sredstva za primjenu zakona već planirana u budžetu za ovu i iduću godinu – tvrde iz MER-a, odgovarajući na pitanje da li će ovo zakonsko rješenje biti finansijski održivo ako broj bivših radnika iz ovih sektora bude mnogo veći nego što je planirano.

Iz Ministarstva navode da zakonom nije definisan broj bivših radnika koji će moći da prime ovu vrstu finansijske podrške.

Podršku će primiti svi radnici rudarske i metalske industrije koji su se prijavili u naznačenom roku, dostavili potpunu dokumentaciju i ispunjavaju uslove propisane zakonom – rekli su iz MER-a.

Uslovi
Predstavnici MER-a podsjećaju da će bivši zaposleni iz rudarskog i metalskog sektora koji ispunjavaju uslove imati pravo na pojedinačnu finansijsku podršku u neto iznosu do 12.000 eura. Predviđeno je da taj iznos bude isplaćen u četiri rate na polugodišnjem nivou, u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti rješenja.

Dinamika plaćanja je utvrđena na sljedeći način: prva rata najkasnije do 31. marta ove godine, druga rata najkasnije do 30. septembra, treća rata najkasnije do 31. marta naredne godine i četvrta rata do 30. septembra naredne godine – precizirali su iz MER-a.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …