Crna Gora glasala za isključenje Rusije iz Savjeta Evrope

Potpredsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Maja Vukićević (Demokratski front) rekla je da je glavna poruka sa zasjedanja Savjeta Evrope (SE), odakle je potvrđeno da Rusija više nije članica te organizacije, da rat u Ukrajini mora da prestane i da se što prije mora naći diplomatsko rješenje.

Komitet ministara SE juče je na vanrednoj sjednici isključio Rusiju iz Savjeta Evrope, a odluka o tome donijeta je u okviru procedure pokrenute na osnovu dijela Statuta SE, koji se odnosi na suspenziju i isključenje.

Parlamentarna skupština SE u utorak uveče je jednoglasno usvojila mišljenje da Rusija više ne može da bude članica te organizacije. Prije toga, ruska Vlada je obavijestila generalnu sekretarku Savjeta Evrope Mariju Pejčinović Burić da pokreće proceduru istupanja iz organizacije i o namjeri da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Član crnogorske delegacije i poslanik u PSSE Predrag Sekulić (Demokratska partija socijalista) kaže da oštrina rezolucije koju je PSSE usvojila govori o jedinstvu Evrope kad je u pitanju osuda brutalne agresije Rusije nad Ukrajinom. Za razliku od crnogorskih vlasti, kako navodi, koje još nisu donijele relevantne stavove u vezi sa agresijom u Ukrajini.

”Naravno, Crna Gora kao dio evropske porodice, mora biti saglasna sa ovakvim stavom koji ide u prilog očuvanju civilizacijskih vrijednosti, ali i u prilog slobodarskoj tradiciji Crne Gore”, kazao je Sekulić “Vijestima”.

On je u utorak glasao za mišljenje da Rusije više ne može biti članica SE, što se vidi iz listinga glasanja objavljenih na sajtu PSSE. Vukićevićeva nije prisustvovala raspravi i glasanju jer je za tu sesiju bio prijavljen njen zamjenik Maksim Vučinić (Radnička partija). Po pravilima PSSE oboje nemaju pava da prisustvuju sesiji, objasnila je ona, navodeći da svakako nema problem sa stavom i da smatra da je dokument u vezi sa Rusijom preoštar i da u 21.veku nijesu riješenje ni rat ni sankcije, već diplomatsko rješenje.

Ime Maksima Vučinića nije na listingu glasanja, a zbog čega, on juče nije objasnio jer nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”.

Poslanici u PSSE je i Dragan Krapović (Demokrate), koji zbog obaveza nije prisustvovao raspravi, kao ni njegov zamjenik Miloš Konatar (GP URA).

Maja Vukićević kaže da što se tiče samih procedura u vezi sa isključenjem Rusije, tu trenutno nema nešto posebno da se doda. “Rusija je isključena, ono što je poznato je da je ona jedan od glavnih finansijera Savjeta Evrope, i bilo je dosta priče o tom dijelu, jer su najavili da će povući i novčanu podršku, što je i logično jer su trenutno van organizacije. Inače, nije prvi put da je Rusija isključena, isto je bilo i 2014. godine, da bi se kasnije vratili. Lično mi je žao što nije bilo prostora za dijalog, jer politika sankcija u krajnjem pogađa ljude koji nisu krivi”, rekla je ona.

Sekulić je podsjetio je da u dokumentu, PSSE najoštrije osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i solidariše se sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, ponovno potvrđujući svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

”Agresorski rat Ruske Federacije protiv Ukrajine suprotan je međunarodnom pravu, ozbiljno je kršenje Statuta Savjeta Europe i suprotan je obavezama koje je Ruska Federacija preuzela nakon pristupanja. U zajedničkom evropskom domu, kaže se u rezoluciji, nema mjesta za agresora”, podsjeća Sekulić na detalje Rezolucije.

On je ocijenio da su ovakav oštar stav PSSE podržale sve političke grupe i poslanici na vanrednoj sjednici PS Savjeta Evrope posvećenoj ratu u Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope Luiđija Di Maja, predsjednika PSSE Tinija Koksa i generalne sekretarke SE Marije Pejčinović Burić saopšteno je da je neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu dovela do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz SE predviđen članom 8 Statuta.

”Svojim djelovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svijetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i našeg ogromnog sistema konvencija. Izražavamo solidarnost sa ruskim narodom koji, čvrsto vjerujemo, dijeli demokratske vrijednosti i teži da ostane dio evropske porodice tamo gdje pripada”, naveli su zvaničnici.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Srbija ne plaća ugalj jer su navodno nezadovoljni kvalitetom i količinom

– Posao stoljeća, kako ga je izvršni direktor RU Milan Mijo Lekić nazvao, o prodaji …