Udarne vijesti

Analiza CNN-a: Zašto je ukrajinska borba za opstanak daleko od kraja

Još jedan dan užasnog civilnog pokolja u Ukrajini naglasio je očajničku potrebu za prekidom vatre – i objasnio zašto je kraj varvarskog rata možda još daleko, piše CNN u kraćoj analizi.

Ruske snage u srijedu su pojačale žestoke napade na civilne mete, što je predsjednika Joea Bidena podstaknulo da ruskog predsjednika Vladimira Putina nazove ratnim zločincem.

Sudbina stotina ljudi koji su se sklonili u pozorište u obalnom gradu Mariupolju nepoznata je nakon što su ruske granate pale na zgradu kraj koje je na zemlji stajala riječ “djeca” kako bi se odbili napadi. Još jedno bombardovanje pogodilo je bazen u istom gradu koji se koristio kao sklonište.

Previše je napada, piše CNN, da bi ovo bilo bilo što osim namjerne ruske strategije neprestanog i neselektivnog bombardiranja Ukrajine kako bi se pokorilo jednog po jednog civila. Ovaj napad osmišljen je da izazove maksimalnu bol i razaranje i vjerojatno će dodatno produbiti raskol između dviju zemalja i otežati pronalaženje puta prema miru.

Ipak, užasna humanitarna katastrofa koja se odvija u Ukrajini – i mogućnost da se tisuće nevinih života spase – su imperativ za Kijev i zapadne države da pokušaju postići neki dogovor s Putinom, koliko god to bilo gorko. Ali ostaje pitanje: hoće li ruski čelnik to ikada prihvatiti?

Mnogo je logičnih poteza da Putin odustane, ali…
Mnogo je logičnih razloga zašto bi Putin mogao biti spreman tražiti mir. Rat je strateška i ekonomska katastrofa za Rusiju. U roku od nekoliko tjedana vrtoglavo široke sankcije i kazne učinile su Rusiju provincijom.

Američki dužnosnik rekao je u srijedu da su ruske snage “općenito u zastoju” u blizini Kijeva, a blitzkrieg do glavnog grada sad je daleka uspomena.

Index

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …