Zdravstveni radnici Crne Gore dobitnici specijalne nagrade SZO

Zdravstveni radnici Crne Gore dobili su od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) specijalnu nagradu kao izraz počasti i priznanja za njihov doprinos očuvanju zdravlja i života građana tokom pandemije COVID- 19.

Prestižno priznanje, na marginama sastanka Stalnog komiteta SZO Regionalnog komiteta za Evropu, koji se od 14. do 16. marta održava u Bernu, povodom obilježavanja Međunarodne godine zdravlja i brige o zdravstvenim radnicima, uručio je regionalni direktor SZO dr Hans Kluge, a u ime zdravstvenog sistema za, nagradu je primila Mirjana Đuranović, predstavnica Crne Gore u Stalnom komitetu SZO Regionalnog komiteta za Evropu.

Podsjećajući da su za nama dvije godine, od kada je počela pandemija COVID-a 19 i velike krize sa kojom se suočio cijeli svijet, Kluge je istakao da je to predstavljalo istinski test za zdravstvene sisteme.

„ Kriza koja je nametnula ogromno breme odgovornosti po zdravstvene radnike, koji su pružali njegu i spašavali živote, čak i kada su njihovo zdravlje i bezbjednost bili ugroženi. Zdravstveni radnici u Crnoj Gori, kao i zdravstveni radnici širom Evrope i širom svijeta, istinski su heroji kada govorimo o odgovoru na pandemiju. Zato je SZO proglasila 2021. godinu Međunarodnom godinom zdravstvenih radnika, kako bi odala počast i slavila ove heroje koji su učinili toliko mnogo za sve nas i to u najtežim okolnostima“, kazao je Kluge.

Ovi heroji, kako je kazao, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta, rade danonoćno da zaštite one najugroženije- starije osobe, trudnice, mlade majke i njihove bebe, djecu, osobe sa invaliditetom, osobe sa tuberkulozom i HIV-om, kao i one koji pate od hroničnih stanja koja ih čine podložnijim zarazi COVID-om 19.

„ Kao mali znak pažnje, u ime Regionalne kancelarije SZO za Evropu iz Kopenhagena i SZO kancelarije za Crnu Goru, ali i kao simbol mog ličnog poštovanja, dozvolite mi da zdravstvenim radnicima vaše države uručim nagradu koja prepoznaje njihov doprinos, kako tokom pandemije COVID-19 ali i šire. Bez zdravstvenih radnika mi jednostavno ne bi ni imali zdravstveni sistem. Ovo zvuči kao očigledna istina, ali investiranje u zdravstvene radnike, osiguravajući i njihovo sopstveno zdravlje, dobrostanje, uključujući i mentalno zdravlje, daje višestruke dividende zajednicama, društvima i čitavim državama. Crna Gora i njeno Ministarstvo zdravlja to dobro znaju, poručio je regionalni direktor. On je kazao da se SZO se raduje budućoj saradnji sa Crnom Gorom u pružanju kontinuirane podrške zdravstvu u našoj državi, kao i podrške zdravstvenim radnicima koji su pomogli da se uobliči vizija „zdravlja za sve“- vizija koja predstavlja srž Evropskog programa rada SZO, a Crna Gora je, prema njegovim riječima, ključni dio tog okvira.

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …