Udarne vijesti

Šehović rekao Abazoviću da je neprihvatljivo da proruski i vučićevski SNP dominira u vladi

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović kazao je na jučerašnjem sastanku mandataru za sastav vlade Dritanu Abazoviću da je za SD, ali i ostale suverenističke stranke prioritet potpisivanje konkretnog političkog sporazuma o manjinskoj vladi, ali da je apsolutno neprihvatljivo da u novoj izvršnoj vlasti dominira ,,proruski i vučićevski SNP“, saznaje Pobjeda.

Po planu koji je predstavljen Šehoviću, ali i ostalim suverenističkim strankama, SNP-u Vladimira Jokovića bi pripalo pet ili šest ministarskih funkcija na ključnim pozicijama uključujući i dio bezbjednosnog sektora kao i funkcija predsjednika parlamenta.

Više izvora Pobjede reklo je da je Šehović saopštio Abazoviću da zbog geopolitičke situacije proruske i provučićevske partije ne bi trebalo da budu dominantne u vladi, jer bi to ,,bila gora vlada od one Krivokapićeve“.

– U novonastalim okolnostima oni ne bi smjeli imati dominantnu ulogu u vladi. Niti mogu biti ključni u bezbjednosnom sektoru u zemlji koja je članica NATO. Osim toga, problematično je da su vrednija pet poslanika SNP-a sa proruskom ideološkom profilacijom od pet poslanika građanskih partija SD-a i SDP-a – citirao je izvor Pobjede Šehovićeve riječi na sastanku.

Predsjednik SNP-a u javnim nastupima nije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, a i upitna je njihova podrška za rezoluciju koju je u parlamentarnu proceduru predao SDP, podržan od ostatka opozicije.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na sastanku opozicije koji je održan u ponedjeljak, slične stavove kao i Šehović su iznijeli i predsjednik DPS-a Milo Đukanović i lider SDP-a Raško Konjević.

Situaciju oko formiranja vlade komplikuje i činjenica da se u razrađenoj platformi, koja je sada klasični politički sporazum i precizno definiše odnose među akterima u vladi i parlamentu – a koja je već potpisana od strane svih učesnika u pregovorima izuzev Ure i SNP-a – pominje i eksplicitna osuda genocida u Srebrenici.

Ukoliko SNP odbije da potpiše platformu i sporazum, upitno je njihovo učešće u vladi jer nije prihvatljiv partner suverenističkim partijama, ali i našim evroatlantskim partnerima – rekao je izvor Pobjede.

Konačna sudbina pregovora o formiranju biće poznatija danas, nakon završetka sastanka svih lidera koji učestvuju u pregovorima.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Auto-putem do sada prošlo više od 320 hiljada vozila

Novom dionicom auto-puta, za prvih 18 dana avgusta, prošlo je 209.415 vozila, dok ukupan promet …