Njemački kancelar izričito protiv miješanja NATO saveza u Ukrajini

Portparol njemačke vlade Steffen Hebestreit izjavio je kako je kancelar Njemačke Olaf Scholz strogo protiv bilo kakvog miješanja NATO saveza u rat u Ukrajini.

Naime, glasnogovornik njemačke vlade se osvrnuo na izjavu predsjednika vladajuće poljske partije Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog koji je poručio kako bi NATO morao razmisliti u organizaciji mirovne misije u Ukrajini.

“Mislim da je neophodno organizovati mirovnu misiju NATO saveza uz eventualno neku širu međunarodnu strukturu. To bi bila misija koja bi mogla da se brani, a koja će djelovati na teritoriji Ukrajine”, rekao je Kaczynski.

Komentirajući prijedlog iz Poljske, Hebestreit je naglasio kako je njemački kancelar jasno poručio šta misli o učešću NATO-a u Ukrajini.

“Nikakvo osoblje NATO-a, nijedan NATO vojnik neće se slati izvan NATO-a ili u Ukrajinu. To i dalje mora predstavljati crvenu liniju”, prenio je Hebestreit razmišljanja njemačkog kancelara.

Također, naglasio je kako se u ovom trenutku ne bi mogla napraviti adekvatna razlika između mirovne i drugih misija u Ukrajini što bi moglo stvoriti dodatnu tenziju u odnosima s Ruskom Federacijom.

“Ne može se napraviti jasna razlika između onoga što bi se zvalo misija humanitarne pomoći i borbene misije NATO-a. Predsjednici Francuske i Sjedinjenih Američkih Država uvijek su odbijali raspoređivanje trupa NATO-a u Ukrajini”, poručili su iz Berlina.

Klix

Provjerite slična mjesta

Šaranović: Gašenje video nadzora na ulicama nosi visoke rizike

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da je danas od Agencije za zaštitu ličnih …