Udarne vijesti

Zelenski: Svjesni smo da Ukrajina ne može ući u NATO

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas evropskim liderima te je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je NATO i dalje “hipnotisan” ruskom invazijom na Ukrajinu te da neće poduzeti dodatne mjere kako bi zaštitio Ukrajince.

U videopozivu tokom kojeg je razgovarao s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom, ali i liderima Danske, Estonije i Finske, ukrajinski predsjednik je naglasio kako je NATO najjača alijansa na svijetu, ali da su neke članice hipnotizirane ruskom agresijom.
“Čujemo mnogo razgovora o trećem svjetskom ratu, da bi navodno mogao početi ako NATO zatvori ukrajinsko nebo za ruske rakete i avione i zbog toga humanitarna zona zabrane letova još uvijek nije uspostavljena. To omogućava ruskoj vojsci da bombarduje mirne gradove i diže u vazduh stambene blokove, bolnice i škole”, rekao je Zelenski.

Također, on je naglasio kako je Ukrajina svjesna da neće ući u NATO savez.
“Jasno je da Ukrajina nije članica NATO-a. Mi to razumijemo. Godinama smo slušali o navodno otvorenim vratima, ali mi tamo ne možemo ući. To je istina i mi to trebamo priznati”, poručio je ukrajinski lider.

Na kraju, pojasnio je kako je Ukrajini potreban novi format saradnje s NATO-om i zapadnim zemljama.

“Naglašavamo da nam treba novi format interakcije, nova odlučnost i ako ne možemo ući u NATO, onda moramo na drugi način sarađivati s tim zemljama. Želimo da imamo pouzdane sigurnosne garancije za nas, a samim tim i za nas”, zaključio je Zelenski.

Klix