Milionska investicija zaustavljena na startu

Komunalna policija Ulcinja juče nije dozvolila početak radova na preuređenju pristaništa – Velike skele ispod Starog grada čije parterno uređenje finansira Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) u iznosu od oko milion eura. Izvođaču radova, kompaniji Erlang iz Podgorice, naloženo je da ukloni teretno vozilo i građevinsku mašinu sa lokacije jer nisu dobili dozvolu nadležnog organa lokalne samouprave da mašine dovezu na mjesto izvođenja radova. Kako saznajemo, prethodno su mještani Starog grada alarmirali Komunalnu policiju kada su vidjeli da su radovi počeli, te se okupili kako bi iskazali nezadovljstvo zbog početka radova. Mještani Starog grada protive se projektu i smatraju da nije adekvatan njihovim i potrebama grada uopšte. To je juče za “Dan” potvrdio i mještanin Sabahudin Voglić koji je kazao kako uređenje pristaništa, kako su ga zamislili iz Morskog dobra, nije održivo rješenje.

– Mi nismo protiv da se ovaj prostor konačno uredi ali na pravi način. Nas niko nije konsultovao i oni hoće da rade šta oni hoće i kako hoće. Planiraju sadnju drveća, postavljanje nekih objekata i rasvjete, a svi znaju, posebno mi koji živimo u blizini, da kada dune jak jugo talasi nose sve pred sobom. Prvi jak jugo sve će odnijeti na malu plažu. Nekada smo imali brod, prije 30 godina, i izvlačili smo ga ovdje. Jedan jak jugo i veliki talasi taj brod od sedam tona težine odnijeli su na Malu plažu. Znači, smatramo da je ovo što je planirano ovdje samo bacanje para. Pisali smo peticiju i Morskom dobru i Sekretarijatu za komunalne djelatnosti Opštine. Prvi nam nisu ni odgovorili, a iz loklane samouprave uzeli su u obzir naše mišljenje i zahtjeve. Želimo da razgovaramo i da se dogovaramo – kazao je Voglić.

Službenici Komunalne policije nisu juče bili voljni da obrazlažu zašto su naložili uklanjanje mehanizacije. Nisu se oglašavali ni iz lokalne samouprave, mada je poznat stav sekretara Sekretarijata za komunalne poslove Adnana Alibegua da lokalna samouprava ne želi projekat u formi u kojoj su to planirali predstavnici Morskog dobra.

Podsjetimo, predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović primio je ranije peticiju zabrinutih građana koji izražavaju nezadovoljstvo zbog najavljenog preuređenja ulcinjske Skele.

– Građani ističu da je predviđeni projekat skandalozan jer je neodrživ i posve neprilagođen prirodnim uslovima koji vladaju na prostoru Skele. Prema mišljenju naših sugrađana, riječ je o još jednom projektu JP Morsko dobro u Ulcinju koji je osuđen na propast. Pritužbe i mišljenje sugrađana razmotriću sa najvećom dužnom pažnjom i odgovornošću i preduzeti potrebne akcije shodno svojim nadležnostima. Podsjetiću na ono što bi moralo biti jasno – niko bolje od Ulcinjana ne zna šta je Ulcinju potrebno. Kao i šta nije potrebno. Svaki pokušaj nametanja rješenja suprotno mišljenju i volji Ulcinjana završio je neuspješno. Tražim od JP Morsko dobro da najozbiljnije pristupi razmatranju primjedbi i zabrinutosti građana, i da osigura što širu participaciju građana i lokalnih institucija u realizaciji ovog projekta – izjavio je Dabović.

Dan

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …