Udarne vijesti

Horor se nastavlja: Jaja poskupljuju 25 odsto

Udruženja proizvođača konzumnih jaja Crne Gore saopštilo je da će povećati cijene svojih proizvoda za 25 odsto.

Oni navode da su skoro svi inputi koji se koriste u proizvodnji pod direktnim uticajem talasa poskupljenja na globalnom nivou.

Udruženje proizvođača konzumnih jaja Crne Gore – Montenegro eggs čine Agromont, Višnjić komerc, Alko-set, Good Food – Kovačević, Rebra Commerce, Beganovič CO i Fetić komerc.

“Cijena stočne hrane koja je osnovni input je povećana za oko 50 odsto u poslednjih šest mjeseci, cijena ambalaže je povećana za 60 odsto, gorivo i ostali energenti za 30 odsto, transport 40 odsto. Osim tržišnog povećanja cijena suočeni smo i sa nestašicom navedenih inputa, pa smo prinuđeni da tražimo i druga tržišta koja su udaljenija što dodatno povećava cijenu. Uzimajući u obzir navedena poskupljenja koja ponderisano iznose više od 40 odsto u proizvodnji kao i činjenicu da su proizvođači obezbijedili određene zalihe inputa, primorani smo da povećamo cijenu konzumnih jaja”, navodi se u njihovom saopštenju.

Pojasnili su da će poskupljenje jaja od 25 odsto pokriti njihove sadašnje troškove i obezbijediti kontinuiranu proizvodnju i osigurati da snabdijevanje građana njihovim proizvodom bude stabilno u narednom periodu.

Vijesti

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …