Udarne vijesti

Zapadni Balkan nema novca za ratovanje, ratovi su preskupi

Tačno je da Crna Gora ima lokalnih problema, ali je u ovoj krizi oko Ukrajine kao članica NATO-a zauzela jedinstven stav i nije imala dilema – osudila je agresiju Rusije i uvela sankcije. Jednostavno nema ove drame kao u Srbiji gdje predsjednik Vučić priča o ratovima među susjedima i rizikuje sankcije za Srbiju zbog veza sa Rusijom – kaže u razgovoru za Pobjedu hrvatski analitičar Igor Tabak. Ističe da je velika stvar ulazak Crne Gore u NATO i da se država u međunarodnim krugovima drugačije percipira od ostatka regiona.

– Makar te ratne retorike više nema. Takođe, u potpuno drugačijem kontekstu se danas pominje Crna Gora u odnosu na BiH, Srbiju ili Kosovo. Uspjeli ste napraviti taj važan korak dalje – kaže Tabak.

Preskupo je ratovati
On ističe da se sukob u Ukrajini ne može preliti na Zapadni Balkan jer jednostavno u regionu ne postoji nijedna zemlja koja ima toliko novaca da bi ratovala.

– Jedno je pričati o politici i uticajima, a drugo je pričati o ratu. Ratovanje traži ozbiljne novce, ja ne vidim dovoljno bogatu državu u regiji da povede jedan ili seriju ratova kao što je to nekada Srbija radila. Ako se ne varam, Srbija je potrošila jednostrano preuzete devizne rezerve stare Jugoslavije tokom rata devedesetih. S druge strane, rat traži vojnu tehniku, u regionu, osim sitnih izuzetaka, ta tehnika je na nivou onoga što je i bila prije 30 godina. Dakle, ulaganja su bila minimalna i održavanje je bilo vrlo upitno. Za nekakve odbrambene i obučne svrhe ta tehnika je OK, ali bi za ratovanje svi njeni nedostaci došli brzo do izražaja. Prošlo je puno godina, neke stvari su se tehnološki promijenile i svi ovi vojni muzeji koji se voze i lete širom regiona jednostavno nijesu za uspješno ratovanje – kaže Tabak.

Govoreći o evroatlantskim integracijama, Tabak kaže da i ulazak u EU i ulazak u NATO traže zahtjevne reforme i dizanje efikasnosti.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …